I gangsteři jsou jen lidé

- Mafiánská komedie Přeber si to! představí Roberta De Nira opět jako gangstera, od podobných drsných postav se však jeho Paul Vitti značně liší. Střílí kolem sebe, nechává odstraňovat své konkurenty, na stará kolena na něj ale přišli těžké osobní problémy. Vtipný a zábavný film těží především z výborných hereckých výkonů, za jemně sebeparodujícím De Nirem nijak nezaostává ani Billy Crystal jako mafiánův psychoanalytik.

Paul Vitti (Robert De Niro) patří mezi nejmocnější gangstery Ameriky a jako hlava jedné newyorské rodiny se připravuje na převzetí vůdcovské role celého rozsáhlého klanu. A i když je na tuto "práci" výborně připraven, od malička je k tomu vychováván jak svým otcem, tak později i pěstounem Manettem, čím více se blíží rozhodující setkání bossů z celé země, tím hůře se Vitti cítí. Nemůže spát, dostává záchvaty paniky a ani jeho erekce už není taková jaká bývala. Paul je jednoduše psychicky na dně a jako zralý na návštěvu psychoterapeuta.

Mocný, neúprosný a neústupný mafián ale nemůže jen tak navštívit psychiatra, jako budoucí šéf celého zločinného impéria nesmí ani v nejmenším ukázat svou slabost, zvláště jde-li o totální psychické a nervové zhroucení, které se projevuje silnými záchvaty plačtivosti a sebelítosti. Řešení přinese obtloustlý a trochu jednodušší tělesný strážce Jelly, který mu dá vizitku Bena Sobola (Billy Crystal), psychiatra, který do něj před nedávnem naboural.

Doktor Sobol patří mezi zavedené newyorské psychoanalytiky, s vlastní rozjetou praxí, synem a úspěšnou snoubenkou, kterou si chystá vzít. Když ho navštíví Vitti, který mu za límec vyvede z ordinace objednaného pacienta a žádá okamžité a diskrétní vyléčení, pokusí se ho Sobol co nejslušněji odmítnout. Na něco takového ale nejsou mocní mafiáni vůbec zvyklí a nic podobného neakceptují. Do inkriminovaného setkání zbývají dva týdny a Vitti nemá času nazbyt, nemůže se přeci před hlavami ostatních rodin rozbrečet. Buď se stane jejich šéfem nebo obětí.

Vitti pronásleduje doktora Sobola na každém jeho kroku, aby se mohl kdykoliv to na něj přijde, vyzpovídat, třeba i uprostřed svatebního obřadu. V Benovi čím dál tím více vítězí jeho profesionální zájem a pomalu se stává nejen psychiatrem, ale také důvěrníkem Paula Vittiho. Léčit ho ale není vůbec jednoduché, Vitti je celý život zvyklý řešit své problémy kulkami ze samopalů nebo betonovými ponožkami, a není snadné mu vysvětlit, že takto se vlastních traumat a panických atak nezbaví.

Přeber si to! v sobě spojuje prvky gangsterky, filmů s psychiatrického prostředí a situační komedie. Zaujme nejen výborným herectvím obou hlavních představitelů, zajímavou zápletkou, trefnými dialogy a situačními gagy, ale také určitou uvolněností a mírným parodizujícím nádechem. Nejedná se o nijak náročný snímek, rozhodně ale pobaví a jeho komika nemůže snad nikoho urazit. Přeber si to! patří zcela jistě k tomu nejlepšímu, co nám v létě zatím distributoři nabídli.

Přeber si to! – Analyze this! (USA 1999)

režie Harold Ramis
scénář Peter Tolan, Harold Ramis, Kenneth Lonergan
hrají Robert De Niro, Billy Crystal, Lisa Kudrowová
distribuce v ČR Warner Bros.
čas 100 minut

Vitti má problémy, svatba se musí odložit