V Hřebejkově Nevinnosti se téměř po čtvrt století vrací na plátno Luděk Munzar (uprostřed).

V Hřebejkově Nevinnosti se téměř po čtvrt století vrací na plátno Luděk Munzar (uprostřed). | foto: Bontonfilm

Hřebejkova detektivka Nevinnost s Munzarem se pokusí o Berlinale

  • 9
První českou premiérou příštího roku se stane nový film Jana Hřebejka Nevinnost. Do kin vejde 20. ledna a v hlavních rolích představí Ondřeje Vetchého, Annu Geislerovou a Luďka Munzara.

Měsíc před premiérou je film prakticky hotový. Po první pracovní projekci ve středu režisér Jan Hřebejk zvažoval jen drobné úpravy hudby, o niž se postarala Vladivojna La Chia, což je jediná změna proti jeho minulému dílu Kawasakiho růže, pro nějž hudbu psal Aleš Březina. Jinak za Nevinností stojí stejný tým včetně scenáristy Petra Jarchovského.

Dvě herečky téhož typu

A ještě jedna možná podobnost se rýsuje. Producent Rudolf Biermann potvrdil, že po letošním úspěchu Kawasakiho růže na Berlinale se pokusí dostat na únorový festival v Berlíně i Nevinnost. "Ale zatím je to jen úvaha, pořadatelé Berlinale nový film ještě neviděli," zdůrazňuje Biermann.

Z filmu NevinnostS Kawasakiho růží spojuje Nevinnost rovněž zkoumání viny na půdorysu současné rodiny, ale tentokrát nejde o politickou moralitu, nýbrž o detektivku. Vlastně dvě: první se týká obvinění ze zneužívání mladistvých dívek, druhá "případu" skrytého uvnitř rodiny.

Vetchý hraje lékaře, jejž obviní jeho mladičká pacientka. Podobná aféra se před časem objevila i ve filmařských kruzích, prokázalo se však, že si dívka trpící bájnou lhavostí vše vymyslela. Čerpali Hřebejk s Jarchovským z téhle kauzy?

Jak se dařilo Hřebejkovým filmům

Snímky Jana Hřebejka jsou všeobecně považované za jedny z nejúspěšnějších a divácky nejvděčnějších českých filmů. Přesto návštěvnosti legendárních Pelíšků zdaleka všechny nedosáhly.

Pelíšky (1998) - 1 milion diváků

Pupendo (2003) - 958 tisíc diváků

Horem pádem (2004) - 600 tisíc diváků

Šakalí léta (1993) - 520 tisíc diváků

Nestyda (2008) - 475 tisíc diváků

Medvídek (2007) - 440 tisíc diváků

Musíme si pomáhat (2000) - 320 tisíc diváků

Kráska v nesnázích (2006) - 297 tisíc diváků

U mě dobrý (2008) - 204 tisíc diváků

Kawasakiho růže (2009) - 121 tisíc diváků (do jara 2010)

Zdroj: UFD

"Ano, také, ale stalo se jich víc. Hlavní inspiraci přinesl Jarchovský rovněž ze skutečnosti, šlo o trenéra moderních gymnastek, který zmizel. I my jsme původně plánovali, že budeme lékaře sledovat na útěku, ale pak jsme od toho upustili. Stejně jsme se vzdali nápadu, že se budeme věnovat i odrazu podobných afér v médiích - uznali jsme, že o tom přece jen nevíme dost," vysvětluje Hřebejk.

Z filmu NevinnostModerní čtrnáctiletou Lolitu zosobňuje dcera Jitky Asterové, šestnáctiletá Anna Linhartová. "Má talent i výhodu, že vypadá mladší. Hodlal jsem ji obsadit už v Krásce v nesnázích pro vzpomínky z dětství hlavní hrdinky v podání Anny Geislerové, ale nakonec jsme celou retrospektivu vypustili. A teď, když se obě herečky sešly v Nevinnosti, nám hrálo do ruky, že ztělesňují podobný typ," líčí Hřebejk.

Geislerová hraje Vetchého švagrovou, Zita Morávková jeho manželku, Munzar, jenž se do filmu vrátil téměř po čtvrt století, hraje jeho tchána a Hynek Čermák hlavního protihráče Vetchého: policistu, který ho vyšetřuje a nemůže mu přitom zapomenout, že právě tenhle uznávaný lékař kdysi rozbil jeho manželství.

"Vetchý má rozhodně nejtěžší roli. Jeho postava musí působit nejednoznačně, aby divák o její vině střídavě pochyboval a nepochyboval, ale přitom sám tu má minimum hereckého prostoru, většinu informací o jeho hrdinovi se dozvídáme od jiných. Naštěstí Vetchý má ten dar, že do něj můžete projektovat cokoli, temné i světlé stránky," říká režisér.

Z filmu Nevinnost

Podle Jarchovského se dá Nevinnost nazvat rodinným portrétem. "Banálně řečeno je to film o lásce, ale o lásce, která je hraniční, nebezpečná a stravující," shrnuje scenárista. Navíc tu slovy Hřebejka figuruje "láska rodičovská, láska dítěte k rodičům, láska manželská, láska přátelská, láska uražená, láska zrazená, láska nerovná, láska posedlá, vymyšlená, vylhaná, láska zakázaná, láska mimo zákon a láska člověka k člověku".

Nicméně vedle osobních vztahů a citů do filmu pronikají i obecnější společenskokritické motivy - kriminalisté se tu potkávají s krutou otrlostí gangů obchodujících s nezletilými dívkami.

Díky za pobídky

Distributor stanovil přístupnost snímku od dvanácti let výše - je to podle režiséra dostatečný věk? "Já to asi nedokážu úplně přesně posoudit. Ale vzhledem k tomu, co dneska děti mohou docela běžně vidět na internetu i jinde, zdá se mi to v pořádku - v tom srovnání je náš film vyloženě cudný až moralistický," domnívá se Hřebejk.

Z filmu Nevinnost

Drama Nevinnost, v němž se dále objeví Alena Mihulová, Rebeka Lizlerová, Miroslav Hanuš nebo Daniel Czeizel, přivedly na svět společnosti Infinity a In Film s televizí Nova. "Ale musíme poděkovat i za takzvané pobídky, bez nich by byl zrod Nevinnosti daleko krvavější," připomíná Biermann novou praxi, podle níž se štábům včetně domácích vrací dvacet procent peněz utracených při natáčení v Česku; zde přes tři miliony korun.