Daenerys v předposledním díle Hry o trůny

Daenerys v předposledním díle Hry o trůny | foto: HBO

Dcera má jméno po vražedkyni. Jak Hra o trůny ovlivnila reálný život

  • 119
Televizní seriál Hra o trůny bavil osm sezon jednu miliardu diváků po celém světě. Poslední série ale rozčílila milion lidí a sepsali petici, v níž žádají její přetočení. Mnozí z nich totiž přenesli část děje Hry o trůny i do svého reálného života, jak upozorňuje týdeník 5plus2.

Gratulace ministerstva fiktivnímu králi, zvířecí druhy pojmenované podle seriálových draků nebo vinařství specializující se na mok z neexistující země. Málokdy se televiznímu seriálu podaří oslovit své diváky natolik, aby mohl v jistých podobách prostoupit do reality.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Čtení o zajímavých lidech, událostech a nevšedních akcích v regionech.

Hra o trůny to dokázala. Že rodiče pojmenují svého potomka podle filmové či seriálové postavy, není nic výjimečného. Ostatně v roce 2010 se nejoblíbenějším dívčím jménem ve Spojených státech vůbec poprvé stala Isabella. Právě tak se jmenovala hrdinka upírské ságy Stmívání, jejíž knižní, ale také filmová verze zaznamenala v té době globální úspěch. Není tedy divu, že populární Hra o trůny, jejíž první díly se začaly vysílat už před osmi lety, také inspirovala tisíce nastávajících rodičů.

Ti, kteří své dcerky pojmenovali Daenerys nebo Khaleesi – podle jedné z hlavních hrdinek, si ale v závěru seriálu mohli rvát vlasy za to, že nejdřív nepočkali, jak celá sága skončí. Z postavy, která byla dlouhé roky prezentována jako jednoznačně kladná, totiž tvůrci v předposledním dílu udělali vraždící monstrum. Po světě byste dnes našli na 3500 děvčat tohoto jména. Jen za loňský rok se jich narodilo 560.

Populární fantasy dílo neinspirovalo jen rodiče, ale také vědce. Když profesor
Brett Ratcliffe, entomolog z univerzity v Lincolnu v americkém státě Nebraska,
vybíral označení pro osm nových druhů brouků, tři z nich pojmenoval podle draků z knižní předlohy Hry o trůny. A tak se nové druhy čeledi vrubounovitých
jmenují latinsky drogoni, viserioni a rhaegali. „Když vytvoříte jména, jako jsou
tato, uděláte to, abyste získali trochu pozornosti od veřejnosti,“ řekl Ratcliffe.

„Stále objevujeme život na Zemi. Čtvrtina živých tvorů na Zemi jsou brouci.
Ještě jsme je všechny neobjevili. Nejsme tomu ani blízko,“ dodal profesor,
který je velkým fanouškem seriálu.

Střípek fantasy světa se pokusil přetavit v realitu francouzský vinař Thibault
Bardet. Fanoušci Hry o trůny dobře vědí, že nejlepší víno je z Dorne – krajiny
popisované v seriálu i knižní předloze spisovatele Georga R. R. Martina. A
tak se Bardet pustil do studia fiktivních map, aby si dokázal představit, jak by
nejspíš skutečné červené víno ze slunečného, nicméně neexistujícího Dorne
mohlo chutnat.

„Mým cílem bylo vyrobit víno, které by bylo opravdu jako z Dorne. Věděl jsem, že je důležité, aby mělo hodně kořenitou chuť,“ popsal vinař. Ze svého vlastního dornského vína se fanoušek Hry o trůny mohl radovat a vydělávat na něm tři roky. Za tu dobu stihl vyrobit na 30 tisíc lahví. Pak si na jeho činnost posvítila televizní stanice HBO a požádala jej, aby svůj mok ve spojení s kultovní ságou již nenabízel. Stanice totiž spolupracuje s americkým vinařem, který Hru o trůny jako značku používá oficiálně.

Globální šílenství kolem Hry o trůny se vtipným způsobem projevilo i v našich
končinách. Na konec seriálu, který přinesl rozluštění otázky, kdo usedne na
Železný trůn, reagovalo na svém Facebooku dokonce ministerstvo zahraničních věcí.

„Ministerstvo zahraničních věcí vítá ukončení dlouholeté občanské války v Západozemí. Zvolení Brandona Starka vnímáme jako pozitivní krok k posílení stability království a pro zlepšení životních podmínek obyvatelstva,“ informoval resort.