Ne republice, ale mně jste sloužil, vpálí Masaryk ve filmu Čapkovi

  • 2
Karlovarský festival se stal svědkem premiérové ukázky z filmu Jakuba Červenky Hovory s TGM, který do kin přijde 18. října. Prezidenta Masaryka hraje Martin Huba, autora stejnojmenné knihy Karla Čapka ztvárnil Jan Budař. A soudě podle prvních záběrů, mezi hrdiny to docela jiskří.

Když Masaryk vytkne Čapkovi, že se ho ptá jen na obyčejné věci, spisovatel položí otázku na prezidentův původ: Jak reagovala vaše matka, když vám říkali, že jste bastard? A Masaryk mu úder vzápětí vrátí, protože Čapkovi vytkne jeho servilnost: Vy jste nesloužil republice, nýbrž mně.

Kromě knižních Hovorů s TGM vychází film z korespondence hrdinů, scénář psal Pavel Kosatík, zachycuje jedno z jejich setkání a režisér je natáčel deset dnů. „Vystupují tu ještě jiné postavy, ale beze slov, mluví jen ti dva,“ vysvětlil režisér, že jde o čistě dialogový film ve stylu 60. let. „Dnes se žádá akce, ale pokud nechybí obsah, je divák ochotný naslouchat,“ věří  Červenka.

Huba hrál Masaryka už v Českém století, ale tvrdí, že jde o tak výjimečnou a rozporuplnou osobnost, že je o ní stále co objevovat. Budař četl Čapkovy práce i texty o něm, procházel se Prahou po jeho stopách, dokonce prý zkusil kouřit a zachutnalo mu to. „Toho jsem se bál,“ přiznal.

Režisér věří, že snímek Hovory s TGM přinese „pozitivní podnět pro naše děti a návrat k hodnotám. Rozhovory s herci najdete na videu.

,