Preiss měl problém v pohádce tasit nůž. Usmlouval to na kapesní kudličku

  • 4
Klasická česká pohádka, která obsahuje výpravnost, napětí, humor a šťastný konec. Tak představili tvůrci na karlovarském festivalu film Hodinářův učeň, který jde do kin 15. srpna a ve kterém se po boku Václava Neužila, Jaroslava Plesla a Jany Plodkové představí i Viktor Preiss.

„Polichotilo mi, že si na mne vzpomněli a roli hodináře mi nabídli už dva roky před tím, než se začalo natáčet,“ řekl Preiss.

Postava hodináře patří k záporným charakterům, které jsou podle Preisse herecky vděčné. „Ale také cítím povinnost takového antihrdinu trošičku obhájit. Tedy vysvětlit, proč je takový: lakomý, vyčuraný, mazaný nebo chce obejít osud,“ vysvětlil Preiss. Jediný problém prý měl se scénou, kde měl tasit nůž, nakonec to usmlouval na kapesní nožík.

Ani jeho kolegové Plesl a Neužil, kteří jako siamská dvojčata natáčeli v jednom společném kostýmu spoutaní lepicí páskou, nevidí hranici mezi dobrem a zlem tak ostře. „Dobrou můžete zahrát, jen když chápete zlo. Proto má náš kladný tandem takový nadhled, protože zlo už má prokouknuté,“ míní Neužil.

A Plesl dodává, že i když postava Plodkové je oproti nim takříkajíc zlá, pořád mají na paměti, že jsou všichni tři sourozenci. „Jistou poťouchlost a šibalství s ní prostě sdílíme, čili ostrá hranice mezi hodnými a špatnými se trochu stírá,“ věří Plesl.

Podle Plodkové je důležité znát cílové publikum, v daném případě hlavně děti. „A děti dokážou přijmout mnohem pestrobarevnější svět, než si my dospělí dokážeme představit,“ podotýká herečka, která se proměnila ve strašidelnou sudičku s tmavými vlasy a zažloutlými zuby.

Titulní postavu ztvárnil Michal Balcar, jenž svou roli označil za fyzicky náročnou, neboť „v jednom kuse jsem běhal za Plodkovou do kopce a z kopce“. Jakub Žáček ztělesnil majitele panoptika, ovšem někteří členové štábu si prý mysleli, „že hraju Františka Janečka.“

Režisérkou je Jitka Rudolfová, do koprodukčního projektu vstoupili i slovenští herci a jak soudí producenti, od jiných tradičních pohádek se novinka liší v tom, že úkoly, které musí zamilovaný mladík splnit, jsou nezvykle důmyslné a zvládá je výhradně lidským umem, bez kouzel.