Libuše Šafránková v nezapomenutelné roli Popelky.

Libuše Šafránková v nezapomenutelné roli Popelky. | foto: Národní filmový archiv

Hledáme dokonalou princeznu: Zvítězí Popelka, nebo Zubejda? Vybírejte

  • 37
Pronajmout si Křivoklát, sehnat schopného trikaře - banalita, shodují se režiséři, kteří kdy sebrali odvahu a pustili se do natáčení pohádky. Vyčmuchat ale herečku vhodnou pro roli princezny, to je snad větší řehole než vypátrat cvičeného medvěda, jenž si poradí s trojčlenkou.

"S hledáním princezen byl problém už před třiceti lety, a to byla ještě doba, kdy princezna mohla být skoro dospělá. Dnes připadá v úvahu holčina ve věku třináct až čtrnáct, maximálně patnáct let," říká režisér Bočan. Proč musí být princezna tak mladá?

HLedá se princezna

Dvacet osobností hlasovalo o nejoblíbenější princeznu. Padlo především těchto patnáct jmen. Která máte nejradši vy?

Popelka
(Libuše Šafránková)
Princezna se zlatou hvězdou na čele
(Marie Kyselková)
Pyšná princezna
(Alena Vránová)
Maruška
(Milena Dvorská)
Sněhurka
Princezna Diana
Zlatovláska
(Jorga Kotrbová)
Arabela
(Jana Nagyová)
Růženka
Šíleně smutná princezna (Helena Vondráčková)
Zubejda
(Barbora Seidlová)
Monacká princezna (Grace Kelly)
Princezna Oslí kůže (Catherine Deneuve)
Amálka
Korunní princezna Anna (Audrey Hepburnová)

HLASUJTE ZDE

"Dětský svět dospívá a stárne daleko rychleji než před lety a i dětští hrdinové jsou stále mladší. Ověřil jsem si to třeba u foglarovky Záhada hlavolamu - když se naposledy vysílala v televizi, psaly mi děti už osmileté, převážně holky," odpovídá.

Hodná princezna - blondýnka (obvykle s kadeřavými vlasy), zlá princezna - tmavovláska (nejlépe s rovnými vlasy). Tak si obsazení před natáčením seriálu Arabela "ošéfoval" režisér Václav Vorlíček a podobně se o pár let zařídil i Hynek Bočan v pohádce S čerty nejsou žerty. Na námitku, že je to klišé, reaguje: "Je to klišé. Ale upřímně, pohádka je vždycky klišé," namítá.

"Pokusy o experimenty, že plavovláska bude záporná, se taky dějí jen výjimečně. Pokoušet se o ozvláštnění, že ošklivý bude hodný a že ten, co na první pohled vypadá jako vrah, bude hodný, se nevyplácí." Přirovnává to k poslechu muziky. "Ač nejsem právě múzický člověk, je mi příjemná klasická hudba, protože při jejím poslechu tuším, co přijde. Ty harmonie mám zažité, nezaskočí mě tam rušivé ani nečekané prvky."

A jaké princezny vítězí u populárních osobností? "Asi nejmilejší mi připadá princezna Maruška v pohádce Byl jednou jeden král - chytrá, sebevědomá a odvážná stát si za svým názorem," říká šéfka České Miss Michaela Maláčová. "Jako dítě jsem toužila být princeznou se zlatou hvězdou na čele. Určitě se mi líbí příběh Popelky - chudé, pracovité dívenky, kterak ke štěstí a princovi přišla."

"Z dnes žijících princezen nejvíc obdivuje princeznu - královnu z Jordánska, Queen Rania from Jordan. Je nádherná žena, vzdělaná, chytrá matka čtyř dětí jako vzor pro všechny muslimské ženy. Kdo je pro mě též vzor krásné princezny s elegancí a důstojností je Grace Kelly, bývalá herečka a monacká princezna," říká Maláčová.

Čtěte ve čtvrtečním magazínu DNES

Proč se režiséři pohádek vyhýbají vítězkám soutěží krásy?
Jak vypadá princezna s "klasicky krásnou tváří"?
Názory dalších dvaceti osobností na jejich největší favority mezi princeznami.