Z cyklu Hitlerův hlavní stan | foto: Discovery Channel

Orlí hnízdo, vlak Amerika, Vlčí doupě. Projde je Hitlerův hlavní stan

  • 5
Dokumentární série Hitlerův hlavní stan, kterou od 6. září uvede Discovery Channel, zkoumá v deseti dílech tajemství vůdcových úkrytů zejména v Německu a Polsku. Obsahuje též dosud nepublikované archivní materiály ze soukromých sbírek.

Dokumentaristé navštívili deset velitelských stanovišť ze čtrnácti, která byla do konce války dokončena. Seriál zavede například na sever Polska do Vlčího doupěte, což je komplex bunkrů, který svým vybavením připomínal autonomní město. Hitler zde strávil více než devět set dní v období operace Barbarossa a k dispozici tu měl vlastní kino, kasino nebo přistávací dráhu.

Čtyři sta metrů dlouhý tunel Anlage Süd vybudovalo na území jižního Polska společnými silami tisíce lidí. V tunelu se ukrýval vlak Amerika, v němž se Hitler setkal ve dnech 27. a 28. srpna 1941 s Mussolinim. Napohled idylické stavení s květinami na oknech zas ukrývalo komplex Maybach s rozsáhlými podzemními chodbami, kde se za války nacházelo vrchní velitelství německé branné moci.

Berlínský bunkr, kde strávil Hitler s Evou Braunovou poslední týdny života, odhalí skromnou pracovnu - malý psací stůl, pohovka, konferenční stůl a tři křesla. Nechybí ani Felsenesst poblíž francouzské hranice, polské podzemní město Osówka, alpský Berghof nebo zámek Książ.

Přes jednotlivé lokality tvůrci odkrývají také detaily Hitlerova soukromého života – milostné vztahy, nemoci, oblíbené knihy a filmy nebo zákulisí nejdůležitějších rozhodnutí, která v daných místech padla. Klíčové okamžiky pak mají podobu hraných rekonstrukcí. Ukázku najdete ve videu.