Jan Kalous v televizní krimipovídce Panelák z roku 1992 | foto: Česká televize / Vlasta Gronská

Zemřel devětatřicetiletý herec Jan Kalous, hlas Kevina ze Sám doma

  • 93
Ve věku 39 let zemřel herec Jan Kalous. Objevil se v mnoha filmech i seriálech, ale nejvíc se proslavil na poli dabingu. Jeho hlasem mluvil malý Kevin McCallister ze série Sám doma či Simba v animovaném snímku Lví král. Herec podle dostupných informací spáchal sebevraždu, trápily jej deprese.

S informací přišel web eXtra.cz. „Je to tak, Honza je bohužel po smrti,“ potvrdil informace webu jeho kolega a též dabér Radek Kuchař pro Expres.cz.

Jan Kalous se v televizi objevil už v devíti letech, když si spolu s Jiřím Schmitzerem a Marií Rosůlkovou zahrál v pohádkách Nefňukej, veverko! a Veverka a kouzelná mušle. Následovalo dalších patnáct, převážně televizních filmů. Zahrál si ale třeba i v Troškových Z pekla štěstí I a II či Zelenkově pohádce Freonový duch. Jeho posledním snímkem byl Kleinův třídílný televizní film I ve smrti sami z roku 2004.

V televizních seriálech sbíral spíše drobné role, objevil se v pokračování Arabely, Hospodě, Zdivočelé zemi či naposledy v jedné epizodě seriálu Polda.

Větší úspěch slavil na poli dabingu, jeho hlasem k nám už navždy bude promlouvat Macaulay Culkin ve své ikonické roli Kevina McCallistera v rodinných filmech Sám doma a Sám doma 2: Ztracen v New Yorku.

Kalous dále namluvil třeba jednoho z kačeřích chlapců v Kačeřích příbězích, Simbu v animovaném Lvím králi. Promlouval i z dalších klasických snímků 90. let: Zachraňte Willyho, Poslední akční hrdina, Táta v sukni či Střihoruký Edward.