Z filmu Hellboy II: Zlatá armáda

Z filmu Hellboy II: Zlatá armáda | foto: Bontonfilm

Hellboy II: výtečná zábava plná strhující fantazie

  • 8
Zdá se, že filmoví distributoři šetřili silnějšími kousky s komiksovou minulostí až na druhé pololetí. Druhý Hellboy totiž patří do kategorie filmů, které se z hlavy jen tak nevypaří. A přitom jde o čistě popcornovou zábavu.

O druhém Hellboyovi se dá přitom v kostce říci, že je to místy až zbytečně patetická pohádka. Jenže to by ji nesměl - stejně jako první díl - režírovat tvůrce Faunova labyrintu Guillermo del Toro.

. Faunův labyrint je krvavý mexický zázrak

Slavnostnímu udílení Oscarů 2007 vládlo trio mexických tvůrců, jejichž filmy nasbíraly dohromady šestnáct oscarových nominací.

Režijní vklad a místy ohromující nadhled je u Hellboye totiž přesně to, co jej povyšuje nad ostatní komiksové adaptace, jež se berou až nezdravě vážně. Zářným příkladem budiž nedávno uvedený Neuvěřitelný Hulk.

Z filmu Hellboy II: Zlatá armádaVýše řečené platilo už u prvního Hellboye, u druhého dílu s podtitulem Zlatá armáda to platí dvojnásob. Byť je z každého záběru znát, jak má režisér své hrdiny rád, nebojí se povozit se na jejich slabostech a téměř je zesměšnit.

Pár milionů dolarů navíc
Hellboy má totiž problém. A to nejen se svou milou ohnivou ženou Liz, ale také s vedením tajné služby, pro kterou pracuje. A do toho všeho se syn vládce podsvětí, princ Nuada, rozhodne shromáždit potřebné artefakty k tomu, aby oživil neporazitelnou Zlatou armádu.

Hellboy společně s Liz a vodním mužem Abem - tedy jednoznačně nejproblémovější zaměstnanci Úřadu pro paranormální výzkum a obranu - tak musí Nuadovi zabránit, aby s pomocí neohrožených monster udělal během několika minut z lidí ohrožený druh. 

TRAILER K FILMU HELLBOY II: ZLATÁ ARMÁDA

Zlaté armádě evidentně pomohl úspěch předchozích del Torových filmů. Zatímco u čtyři roky starého snímku o pekelníkovi na straně dobra byl nižší rozpočet velmi znát, u "dvojky" je evidentní, že tři Oscary za Faunův labyrint filmařům pár milionů dolarů navíc přinesly.

Z filmu Hellboy II: Zlatá armádaMasky jsou propracovanější, rekvizity bizarnější a výprava ruku v ruce s počítačovou animací nebije tolik do očí. A pokud tu něco do očí sem tam švihne, pak je to snad jen nedotažený scénář.

Scénář versus fantazie
Je pochopitelné, že tříhodinový Hellboy by byl, i vzhledem k teenagerské cílové skupině, k neukoukání. Jenže pokud se ve scénáři záměrně škrtalo, tak evidentně na špatných místech.

Totálně nevyužitá je například pochybnost hlavního hrdiny nad tím, zda jeho činy mají vůbec smysl, když je pro normální lidi jen rudým ošklivcem. A stejně tak finále v sídle Zlaté armády. Tady si divák může jen lítostivě povzdechnout "A to bylo všechno?"

Z filmu Hellboy II: Zlatá armáda

Naopak, jiné zkratky del Toro kočíruje téměř mistrovsky. Ať je to půvabný loutkový prolog prostříhaný s ukázkou Štědrého večera u Hellboyova pěstouna nebo chlapský večírek u piva a milostných písní - jednoznačně nejpůvabnější část celého filmu.

Z filmu Hellboy II: Zlatá armádaOhromně pomáhá také fantazie, kterou režisér a scénárista v jedné osobě příběh o souboji hláškujícího pekelníka s princem Nuadem, až okatě připomínajícím ekologické aktivisty, opentlil.

Ti, kteří viděli Faunův labyrint a prvního Hellboye, sice z fantaskních orgií plných bizarních kreatur překvapeni nebudou, i tak ale gejzíry del Torovy chvílemi až parodické představivosti umí na velkém plátně vzít dech.

Del Torovy devizy
O hercích pak nemá cenu se výrazněji rozepisovat. Ron Perlman jako by se Hellboyem narodil, skvěle zvládá polohu úplně obyčejného chlapa, který by se nejradši válel u televize a popíjel pivo, stejně tak naštvaného bojovníka, jemuž nechybí srdce a se slzami v očích si umí zazpívat kýčovitý cajdák.

Z filmu Hellboy II: Zlatá armádaSe Selmou Blairovou v roli ohnivé Liz by se člověk také nechtěl přes její veškeré půvaby dostat do křížku a Doug Jones, opět schovaný v masce vodního muže (a dvou dalších převlecích), už patří k del Torovým devizám.

Byť má tedy druhý Hellboy nějaké mouchy, patří rozhodně mezi to lepší, co letos v létě zamířilo do kin. Výtečná zábavná podívaná, která si svých poctivých osm bodů z deseti bez problémů obhájí.

Hellboy II: Zlatá armáda
USA, 2008, 110 minut - scénář a režie: Gulillermo del Toro - hrají: Ron Perlman, Selma Blair, Doug Jones, John Hurt a další. Distribuce Bontonfilm, česká premiéra: 4. září 2008
Hodnocení iDNES.cz: 80 %