Harry Potter láme rekordy

Film Harry Potter a Kámen mudrců dobývá po svém pátečním vstupu do kin anglicky mluvící svět nevídanou rychlostí. V Americe jen během pátku zaplatili diváci na vstupném 31,3 milionu dolarů, což je největší denní tržba za jakýkoli film v historii americké kinematografie. Dosavadní rekord držel první díl Hvězdných válek s 28,5 milionu dolarů. Odborníci už včera předpokládali, že Harry Potter má již prakticky zaručeno také překonání rekordu v návštěvnosti za první víkend, který dosud držel Jurský park se 72,1 milionu dolarů.
"Je to fenomenální. Mezi diváky jsou všechny věkové kategorie," uvedl šéf distribuce Warner Bros. Dan Fellman. Ve Státech se film promítal v 3672 kinech na zhruba 8200 plátnech - obě čísla znamenají rekord.

Některá kina ve Spojených státech ho zařadila na program už pouhou minutu po půlnoci, na londýnském Leicesterském náměstí, kde měl film před dvěma týdny slavnostní předpremiéru, nastala znovu tlačenice, přestože se promítačky udatně točily od časného odpoledne. V Británii zakázali někde vstup do kin dětem bez rodičů. Chtěli tak předejít scénám s trucovitými diváky, kteří by si vymáhali přednost ve frontě - což je věc v Británii rovněž neslýchaná. Ostatně film tu málem dostal "hvězdičku", tedy označení, že děti s rodiči musejí jít povinně. Příslušný britský orgán to zvažoval kvůli strašidelným scénám, ale nakonec se nechal přesvědčit, že snímek založený na knize, kterou už přečetlo více než 100 milionů dětí, asi nepříjemná překvapení nepřinese.

Filmovému Potterovi se sotva lze vyhnout i mimo kina. Na nádraží King's Cross, hrající v příběhu důležitou úlohu, vjel vlak ozdobený obrázky z filmu a železničáři tu rozmístili nápisy "Drakům vstup přísně zakázán" či "Na tomto nástupišti se nestraší".

Tuzemské publikum se dočká filmového náporu s čarodějnickým učněm po Novém roce. Zdejší premiéra snímku Harry Potter a Kámen mudrců se chystá na 14. únor 2002 v úctyhodném počtu pětadvaceti kopií. Současně už společnost Warner Bros. ČR ohlásila datum premiéry druhého dílu této filmové série na 30. leden 2003.

Obálka druhé knihy o čaroději Harrym Potterovi, jehož příběhy jsou knižním hitem na obou stranách Atlantiku.

Hlavním hrdinou nočního čtení v čerčanské knihovně bude Harry Potter.

Harry Potter. Fotografie z filmu.

Plakát filmu Harry Potter.

Harry Potter a Vězeň z Azkabanu

Tvůrci audionahrávky Harry Potter a Kámen mudrců: zleva Jiří Lábus, režisér Jan Jiráň a autor hudby Zdeněk Zdeněk.

Programový ředitel nakladatelství Albatros Ondřej Müller představuje českou verzi knihy Harry Potter a Ohnivý pohár. Čtvrtý díl příběhů kouzelnického učně Harryho Pottera, jehož autorkou je spisovatelka Joanne Kathleen Rowlingová, byl slavnostně uveden na český trh 11. 11. 2001 v 11:11 hodin na pražském náměstí Republiky.

,