Rebíja Kadírová, vůdkyně světových Ujgurů

Rebíja Kadírová, vůdkyně světových Ujgurů | foto: Reuters

Hackeři napadli web australského festivalu kvůli filmu o Ujgurech

  • 3
Internetové stránky australského filmového festivalu v Melbourne napadli zřejmě čínští hackeři. Organizátoři akce totiž odmítli stáhnout snímek o exilové vůdkyni Ujgurů Rebíje Kádírové, jak žádala čínská vláda. Peking aktivistku viní z podněcování nedávných protestů čínského menšinového etnika.

O stažení snímku o někdejší veleúspěšné ujgurské podnikatelce a současné politické aktivistce Rebíje Kadírové z mezinárodního filmového festivalu v Melbourne zažádal Peking před dvěma týdny.

"V žádném případě," reagovali pořadatelé největší australské filmové přehlídky na žádost rozezlené kulturní atašé z čínského konzulátu. - čtěte Stáhněte z festivalu film o Ujgurech, rozkázala Čína Australanům

Organizátor festivalu Richard Moore v pondělí oznámil, že hackeři odstranili z webových stránek informace o jeho programu. Nahradili je čínskou vlajkou a slogany namířenými proti Kadírové. Provoz stránek prý rovněž poškozují spamováním. Útoky podle něj zřejmě pocházejí z čínské adresy.

Na ochranu návštěvníků festivalu a jeho zaměstnanců již byla přivolána federální a státní policie a byla najata i soukromá ochranka. Moore nicméně prohlásil, že rostoucí intenzita útoků proti festivalu, zahrnující i "nechutné, sprosté e-maily", jen posílila jeho odhodlání snímek The 10 Conditions of Love australského režiséra Jeffa Danielse uvést.

Čína už dříve na protest proti uvedení filmu stáhla z festivalu tři své snímky. - čtěte Čína bojkotuje australský filmový festival kvůli filmu o Ujgurech

Film možná budeme vysílat častěji, říká organizátor

Film The 10 Conditions of Love vypráví o vztahu Kadírové s manželem Sidikem Ruzím a o dopadu jejích snah o větší autonomii pro desetimilionovou populaci Ujgurů v Číně na jejích jedenáct dětí. Tři z nich jsou vězněny, stejně jako byla jejich matka v letech 1999 až 2005.

"Zvážíme, jestli počet promítání The 10 Conditions of Love ještě nerozšíříme," řekl Moore ke snímku, jehož premiéry by se měla 8. srpna zúčastnit sama Kadírová.

Rebíja Kadírová, vůdkyně světových Ujgurů

Čínská vláda tvrdí, že Kadírová a její Světový kongres Ujgurů nesou odpovědnost za rozpoutání nedávných krvavých střetů v Urumči, metropoli západočínské Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang. Při nich proti sobě stáli muslimští Ujgurové, jazykově a etnicky spříznění s Turky, a většinové čínské publikum Chanové.

Při nepokojích a vládním zásahu proti nim na začátku července zemřelo 197 lidí a více než 1 700 bylo zraněno. - čtěte více o nepokojích v Urumči a jejich následcích

V očividném dalším stupňování kampaně Pekingu proti ujgurskému exilu dnes čínský velvyslanec v Japonsku odsoudil chystanou návštěvu Kadírové v Tokiu.

"Jak by se cítili japonští občané, kdyby se v Japonsku stal násilný zločin a jeho strůjce byl pozván do třetí země?" citovala japonská tisková agentura Kjódó ambasadora Cchuej Tchien-kchaje.

V minulosti si přitom Čína cest Kadírové po světě všímala minimálně. V tom se ujgurská aktivistka lišila například od dalajlamy, kterého Peking rovněž viní z podněcování etnického násilí.

,