Vietnamci jsou někdy maloměšťáci a pokrytci, řekla Špetlíková Za scénou

  • 75
Do kin vstupuje film Miss Hanoi, ve kterém hlavní roli začínající vietnamské policistky ztvárnila Ha Thanh Špetlíková. Film podle ní komunitu vykresluje pravdivě a s ostrým humorem. Ten ji samotnou neuráží, některé vtipy dokonce pochází z její autorské dílny. Sama má na Vietnamcích nejméně ráda pokrytectví a maloměšťáctví, prozradila v pořadu Za scénou.

 „Ta komunita má své dobré i špatné stránky. Dobré je, že si hodně pomáhají. Bohužel je nás tu ale stále málo, máme všichni společné známé a tím se tak vytváří maloměštácké smýšlení. Svět, ve kterém se všichni porovnávají a předhání v pokryteckých záležitostech typu, kdo má jaké auto a značkové oblečení,“ popisuje. 

Zdali film Miss Hanoi, který bude jako vůbec první v tuzemsku uzpůsobený i pro vietnamské diváky, místní komunita odsoudí, si není jistá. Uznává však, že je v něm hned několik věcí, které by starší generaci mohly vadit. „Jsem tam vyobrazená jako svérázná dívka, už jen to, že si zapálím cigaretu nebo mám intimní scénu,“ jmenuje.

Jinak je Miss Hanoi jakýmsi projevem emancipace a postupného začleňování Vietnamců do běžného i uměleckého života. Před Špetlíkovou si totiž žádná vietnamská herečka v Česku ještě hlavní roli v celovečerním filmu nezahrála.

Za scénou

Za scénou je pořad, který vzniká ve spolupráci iDNES.tv, kulturní rubriky iDNES.cz a MF DNES. Divákům nabízí zajímavé hosty ze světa filmu, hudby nebo literatury (archiv pořadu najdete zde). Moderuje Monika Zavřelová.

Logo pořadu Za scénou

„Doufám, že tu bude postupem času více vietnamských herců. Hlavně bych jim přála, aby dokola nedostávali role pěstitelů marihuany a prodejců ve večerkách,“ podotýká.

Jít proti proudu se tak Špetlíková nikdy neobávala. Navzdory trendu se rozhodla jít studovat umělecké školy - kostýmní výtvarnictví a scénografii. S manželem se pak věnuje provozování dvou kaváren – Kafe DAMU a Kafe Pragovka. Televizní diváci si ji však pamatují hlavně díky roli sestřičky v seriálu Ordinace v růžové zahradě.

„Řešila jsem v sobě otázky střetu komerce a umění. Kvůli sociálnímu zázemí, nikoliv svému ale svých rodičů, jsem však byla donucena přemýšlet pragmaticky. Nemohla jsem si dovolit bohémský život, tak se prostě snažím skloubit byznys s kulturou a uměním, jak to jen jde,“ dodává.

Do budoucna se plánuje všem zmiňovaným aktivitám věnovat nadále. Rozhodně kvůli herectví nehodlá pověsit všechny závazky na hřebík. „Nejsem profesionální herečka, dostala jsem se k tomu jak slepý k houslím,“ směje se.