Guy Bedos se Sophií Daumierová ve filmu Hořké pilulky z roku 1963

Guy Bedos se Sophií Daumierová ve filmu Hořké pilulky z roku 1963 | foto: Profimedia.cz

Zemřel herec Guy Bedos. Ztratil jsem bratra, smutní Jean-Paul Belmondo

  • 9
„Zlomilo mi to srdce. Bylo to vůbec můj první přítel v tomto oboru. Když jsme začínali, bylo mu 16, mně 17,“ reagoval na zprávu o úmrtí francouzského herce Guye Bedose jeho přece jen o něco známější parťák Jean-Paul Belmondo, s kterým si zahrál v roce 1963 ve filmu Hořké pilulky. Herci, scénáristovi a komikovi bylo 85 let. Byl známý především svými humoristickými vystoupeními či z filmu Záletník.

„Víc než kamaráda jsem ztratil bratra,“ svěřil se Belmondo deníku Le Parisien. „V roce 1951 jsme vyrazili na turné s hrou Můj přítel zloděj (Mon ami le cambrioleur). Bylo to naprosté fiasko, ale začalo tím velké a krásné přátelství,“ zavzpomínal Belmondo.

Bedos se narodil v roce 1934 v Alžíru a proslavil se především svými kousavými skeči ze 60. let, v nichž vystupoval se svou někdejší manželkou Sophie Daumierovou. Následně se uchytil u filmu a účinkoval ve dvou dílech snímku Záletník z let 1976 a 1977 s Jeanem Rochefortem. Pracoval rovněž s režiséry Marcelem Carnéem, Claudem Berrim či Patricem Chéreauem.

Hrál také v řadě humorných představení s herečkou Muriel Robinovou ve slavném divadle Olympia v Paříži.

Bedos byl i politicky angažovaný a celý život se hlásil k francouzské levici. Psal úvodníky do francouzských deníků, v nichž se opíral do mocných a zastával se imigrantů bez dokumentace či zaměstnanců oceláren ArcelorMittal, kteří požadovali opětovné zprovoznění odstavených vysokých pecí.

Oženil se dohromady třikrát a zanechal po sobě čtyři děti. Jeho syn Nicolas je úspěšným scenáristou a režisérem.

,