Zemřel Gunther z Přátel. Rakovina se mu zhoršila i kvůli pandemii

  • 22
V 59 letech zemřel James Michael Tyler, který se proslavil jako barman Gunther v seriálu Přátelé. V roce 2018 mu lékaři diagnostikovali rakovinu prostaty, nemoc se mu však rozšířila po těle a v posledním stádiu nemoci byl herec ochrnutý. Neúčastnil se ani speciálního dílu Přátelé: Zase spolu, který HBO odvysílala v letošním roce.

„James Michael Tyler, náš Gunther, v noci zemřel. Byl to neskutečný člověk, který i během svých posledních dnů pomáhal ostatním. Bůh ti žehnej Jamesi, Gunther žije navždy,“ napsal v neděli producent kultovního seriálu Kevin Bright na svůj twiterový účet.

Herec od roku 2018 bojoval s rakovinou. Nejprve mu lékaři diagnostikovali rakovinu prostaty, postupně se mu však nemoc rozšířila po těle. Letos Tyler řekl v televizi NBC, že se mu nemoc rozšířila mimo jiné právě do kostí a páteře. Kvůli agresivní formě nemoci herci ochrnula spodní část těla.

„Jsem ve čtvrtém stádiu rakoviny, takže jednou mě to asi dostane,“ uvedl. V show Today také řekl, že se mu zdravotní stav velmi zhoršil kvůli koronavirové pandemii. „Rakovina se rozhodla mutovat zrovna v době pandemie. Vynechal jsem vyšetření, což nebylo dobře,“ komentoval Tyler.

Rakovina byla také důvodem, proč se herec neobjevil ve speciálním díle Přátel, které HBO vysílala letos. V Přátelé: Zase spolu se po letech sešli všichni představitelé hlavních postav. Objevil se tam jen prostřednictvím videohovoru.

„Bylo to opravdu takové hořkosladké. Byl jsem velmi rád, že mohu být u toho. Já se rozhodl, že tam nebudu fyzicky a objevím se prostřednictvím Zoomu. Vlastně proto, že jsem nechtěl na sebe strhnout pozornost tím, že ‚jen tak mimochodem, Gunther má rakovinu‘,“ řekl s tím, že jeho bývalí kolegové a producenti seriálu o nemoci vědí.

James Michael Tyler hrál odbarveného barmana v kavárně Central Perk. Roli získal hlavně proto, že jako jediný z uchazečů uměl zacházet s přístrojem na cappuccino. Původně měl představovat pouze komparz, ale v druhé sérii mu dali tvůrci prostor. Nakonec se objevil ve více než 80 epizodách a byl tajně zamilovaný do Rachel. „Je dobré, že nikdy spolu nešli na rande. Myslím, že to by byla katastrofa,“ řekl v roce 2014 herec.

20. května 2021

,