Režisér Wes Anderson (druhý zleva) přijel svůj film představit spolu se Saoirse...

Režisér Wes Anderson (druhý zleva) přijel svůj film představit spolu se Saoirse Ronanovou, Tonym Revolorim a Jeffem Goldblumem (8. února 2014). | foto:  Jan Zátorský, MAFRA

Grandhotel Budapešť inspirovala Praha. Kvůli daním ho točili v Německu

  • 8
Nový film Wese Andersona Grandhotel Budapešť je inspirován Prahou. Režisér ho však z větší části natáčel ve starém lužickém městě Görlitz v německopolském pohraničí. Od natáčení v Česku ho odradily tehdejší daňové podmínky. Premiéru má tuto sobotu.

Režisér Wes Anderson přivezl svůj nový film do Prahy hned poté, co ho poprvé nechal promítnout na německém Berlinale, na důkaz toho, jak pro něj byla Praha inspirativním místem.

Vizuálně nezvykle pojatý snímek popisuje dějiny fiktivní středoevropské země Zubrowka mezi první a druhou světovou válkou. V prostorách obrovského alpského Grandhotelu Budapešť hravým způsobem zachycuje středoevropskou mentalitu na pozadí příběhu jednoho ukradeného obrazu. Andersona podle jeho slov k natočení inspirovaly jeho cesty po Evropě (včetně Prahy a Karlových Varů), filmy z počátků kinematografie a také dílo rakouského spisovatele Stefana Zweiga.

"Inspiraci jsme tady hledali několikrát, ale záleželo i na daních. To je dnes normální postup, musíte se rozhodnout na základě toho, kde máte nejlepší daňovou podporu," vysvětluje Anderson. "V Görlitzu jsme našli skvělé podmínky k natáčení, hlavním důvodem, proč jsme tam zamířili ale byl ten finanční," dodává americký režisér.

"Samozřejmě šlo o finance. Vím, že podmínky pro daňovou podporu se v České republice mezitím změnily, ale tehdy nebyly úplně jasné," souhlasí producent filmu Jeremy Dawson.

"Důležité ale také bylo, kde najdeme správné místo pro natočení hotelového lobby. Což se nakonec povedlo právě v německém pohraničí. To byl další zásadní faktor při rozhodování," upřesňuje producent.

Grandhotel Budapešť vznikl v britsko-německé koprodukci. Ve hvězdně obsazeném příběhu hrají Ralph Fiennes, Fahrid Murray Abraham, Edward Norton, Jude Law, Owen Wilson, Tilda Swintonová, Adrien Brody, Harvey Keitel, Toni Revolori, Saoirse Ronanová a Jeff Goldblum. Posledně tři jmenovaní doprovodí jeho sobotní premiéru v pražské Lucerně. Do kin ho společnost Cinemart uvede 13. března.