VE VARU S MIRKOU: Někde hrají Stouni, jinde Merlin z filmu Top Gun

  • 0
Část osazenstva karlovarského festivalu se sice přesunula na pražský koncert Rolling Stones, ale zůstalo tu pořád dost hudbymilovných fanoušků, aby zalidnili hned dva muzikantské prostory jednoho večera. Jednomu vládla Ewa Farna, druhému Merlin z hitu Top Gun čili herec Tim Robbins.

Nositel čestné ceny z letošních Varů plnil svou zdejší misi opravdu důkladně, včetně koncertu, kvůli kterému zkoušel se svou kapelou několik dní. Slíbil autorskou tvorbu i coververze, styl americana i společný zpěv s diváky. Na rozdíl od Stounů bylo vstupné lidové a obešlo se bez náramků.

Jestli to Robbins rozpálil muzikantsky, Terry Gilliam tradičně okouzloval humorem. Nejenže na současný diktát korektnosti, kvůli němuž by se pořady skupiny Monty Python šesti bílých mužů už nemohly vysílat, reagoval prohlášením, že je černá lesba, ale projevil i znalost Hradu.

Když totiž půvabná portugalská herečka Joana Ribeiro z jeho snímku Muž, který zabil Dona Quijota prohlásila, že kromě výrazů ahoj a děkuji zná ještě pár českých slov, která však veřejně raději nevysloví, doplnil ji Gilliam zasvěceně: „Naučila se je od prezidenta vaší nádherné země, který je šíří po celém světě.“

Představa, že Vary žijí výhradně filmem, dostala několik fotbalových trhlin. Jednak pořadatelé přidali premiéru dokumentu Spolu jsme silnější, který je věnován Slavii - čili Sparta ostrouhala, jednak se i známý kněz Zbigniew Czendlik omluvil z veselé společnosti, protože přece právě hraje Anglie. Tak se festival dozvěděl, že souběžně se koná jakýsi podružný šampionát.

Další komentář najdete na videu.