Soňa Norisová a Patrik Děrgel v seriálu V.I.P. vraždy.

Soňa Norisová a Patrik Děrgel v seriálu V.I.P. vraždy. | foto: Prima TV

GLOSA: Čert vzal svatbu. Ale co v ní dělají pokousané i oživlé mrtvoly?

  • 27
Snad ještě nikdy se tak hluboce nezastesklo po Případech 1. oddělení jako u závěrečného dílu druhé řady seriálu V.I.P. vraždy. Nejenže rozezněla svatební zvony, což správná krimi nedělá, ale definitivně se přesunula k brakovému mixu harlekýnek a rodokapsů.

Koneckonců svatbu vzal čert. Jestliže se žení sám šéf kriminalistů, vezmou si zkrátka jeho podřízení kravaty a zločinci volno. Ostatně nebyl to zdaleka jediný seriálový obřad na závěr sezony, „ano“ padlo také v Ordinaci v růžové zahradě a čeká se rovněž ve finále kuchařské ságy Ohnivý kuře.

Jenže s Ohnivým kuřetem se Prima loučí navždy, kdežto její V.I.P. vraždy si pootevřely vrátka k případnému pokračování dost zeširoka a velice umolousaně.

Konkrétně prostřednictvím záhadně nalezené a neméně záhadně oživlé mrtvoly hlavního padoucha, jehož varovné vzkazy musely rozesmát i televizní štáb.

Navíc si v posledním případu seriál vypomáhal prvky z béčkových parodií, jako jsou neznámé čínské drogy či posmrtně pokousané oběti. Chyběla snad jen neřestná doupata s tajnými podzemními chodbami, v jejichž labyrintu hledá neohrožený detektiv unesenou krásku v nesnázích.

Někdejší cliftonky či sharkovky mají sice své dobové naivistické kouzlo, ale pokud se jejich žánrová výbava používá v 21. století, vyžaduje zcela jasnou komediální nadsázku, což  si V.I.P. vraždy lehce pletou s kouzlem nesmyslu. A svést to na bujnou fantazii hlavní hrdinky s profesí spisovatelky už nestačí.

Ať se detektivka odehrává v lepší společnosti, na faře nebo v iglú, pořád by měla ctít původní zákonitosti. Dobrá, svatba se ještě povoluje, i když moderní temnota typu Rapla pracuje spíše s rozvody. Ale jakmile se tradiční podstata, tedy logika případu, octne na hraně sebeparodie, může přijít o diváky.