Ceny Týtý - Josef Klíma

Ceny Týtý - Josef Klíma | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

GLOSA: Hvězdičky TýTý se mění, vytrvalý novinář Klíma vyhrává

  • 7
Schválně, kdo zažil na předávání televizních cen TýTý největší nápor fotografů? Nikdo z vítězů, ba ani jubilant Lubomír Lipský vstupující do síně slávy za opakovaných ovací vestoje, nýbrž novomanželé Jakub Prachař s Agátou Hanychovou, obtěžkanou úborem se zhruba půl kilem perel.

Jako by víc nestálo za zaznamenání. Ale do kronik divácké ankety přece jen pár zajímavých zářezů přibylo. Zaprvé, ne všichni, kdo vyhráli, mají Facebook jako Partička, která si zopakovala výhru díky podpoře fanoušků na sociálních sítích. Zadruhé, objev roku Martin Kraus děkoval z jeviště téhož divadla, z něhož právě musí odejít - prý ho nepotřebují.

A zatřetí, nejvyšší absolutní počet hlasů nezískal nikdo z trvalých legend ani dočasných hvězdiček, nýbrž novinář Josef Klíma, typický neúnavný dělník všedního dne. Za jeho neviditelnou práci sbíral po léta trofeje viditelnější Radek John; trvalo, než diváci odhalili, kdo opravdu umí, ale stalo se. Jako v té srdcervoucí reklamě: "Když děláte svou práci poctivě, lidi to ocení." Někdy.

Ovšem do letopisů TýTý přibyly i otazníky. Co sledovala záhadná hudební dramaturgie duetů jako Kocáb - Ruppert a kdy se zdejší profesionálové naučí děkovat v předem připravených, pokud možno vtipných dvou třech větách. Kdyby to uměli a kdyby se vynechaly písničky, dvouhodinový pořad by se smrskl na snesitelnou půlku, spolehlivý moderátor Karel Šíp by ušetřil hlasivky a televizní šéfové by se mohli déle hádat, kdo vlastně vyhrál.

Oficiální skóre je ČT 4, Nova 4 a Prima 2 sošky, jenže zrovna Klíma nebo Kraus dresy mění. A fanoušci dresy neřeší.