Art Parkinson v seriálu Hra o trůny

Art Parkinson v seriálu Hra o trůny | foto: HBO

GLOSA: Jistě, vede Hra o trůny. Ale hlavně Netflix zaútočil na HBO

  • 9
Nominacím na 70. ceny Emmy, televizní obdoby filmových Oscarů, vévodí podle očekávání mezi dramaty Hra o trůny s 22 šancemi a v komediální sekci Atlanta s 16 želízky v ohni. Ve finále 17. září však hlavní boj svede tradiční stanice HBO s internetovým nováčkem. Netflix ji totiž poprvé počtem nominací přebil.

Za Atlantu může opakovaně bodovat její tvůrce i hlavní aktér Donald Glover, poprvé nominace dostali také jeho herečtí kolegové Zazie Beetzová a Brian Tyree Henry. Též Hra o trůny má postavení letitého favorita včetně nominací pro herce, k nimž patří Peter Dinklage, Lena Headey a Nikolaj Coster-Waldau.

Jistě, ve „vážném“ i „nevážném“ oboru existují ještě jiní silní uchazeči o Emmy za nejlepší seriál roku. V tom prvním třeba loňský vítěz Příběh služebnice, královská kronika The Crown nebo sci-fi Westworld, ve druhém mimo jiné Black-ish, The Marvelous Mrs. Maisel nebo Silicon Valley.

Pozdvižení mezi fanoušky kultovního sitcomu Teorie velkého třesku vyvolal fakt, že mu televizní akademie přidělila pouze dvě nominace, ovšem posléze přispěchala s dodatečnou omluvou, že zapomněla zveřejnit ještě třetí nominaci, za režii jedné z nových epizod. 

Nicméně zajímavější souboje se letos rýsují v jiných kategoriích, například v premiérových minisériích, kde se potká třeba zavražděný módní návrhář Gianni Versace z cyklu skutečných případů American Crime Story s malířem Pablem Picassem ze životopisné řady Génius.

A v neposlední řadě zejména Ameriku baví souboj tamních moderátorských veličin, v oboru talk show totiž mají nominace vesměs hvězdy svého oboru jako Jimmy Kimmel, John Oliver, James Corden, Stephen Colbert, Trevor Noah - a také jedna žena, Samantha Bee.

Klíčový průlom však letošní ročník Emmy přinesl pro streamovací služby, když  poprvé předstihly klasickou obrazovku. Netflix si připsal za své pořady 112 nominací, stanice HBO jich nasbírala 108. I když na listině vítězů se změna  televizního průmyslu ještě nemusí projevit, dá se čekat jistá panika.

Ale zatím se Spojené státy zabývají úplně jinou dohrou nominací: počítají totiž, zda odpovídají současnému diktátu politické korektnosti. Podle analýzy tiskové agentury The Associated Press se o Emmy uchází 101 herců, přičemž více než třetina z nich náleží k etnickým menšinám. Bude to stačit?