VE VARU S MIRKOU: Zahraniční hosté dostali školení o trenkách na Hradě

  • 64
Takže co víme po prvním večeru 53. festivalu v Karlových Varech? Že dámy už zase smí nosit krátké večerní šaty, což ocenili pánové, že pořadatelé v horkém dni zařídili zásobování vodou, což ocenili fanoušci čekající na hvězdy dvě hodiny, a že se u nás lidi perou kvůli trenkám na Hradě. Což si zahraniční hosté nezasloužili.

Zprvu se zdálo, že sté výročí republiky oslaví festival s úsměvnou noblesou, jaké jsou schopni jednak bratři Cabanové, jejichž úvodní jevištní show si stylově zahrála na sokolský slet s prvky akrobacie a trikolór, jednak moderátor Marek Eben s vysvětlivkou, že u nás raději slavíme s fábory, protože na vojenskou přehlídku se výzbroj naší armáda necítí.

Jenže pak hravá nadsázka ztěžkla a hostům slavnostního zahájení se dostalo desetiminutového audiovizuálního školení o klíčových „osmičkových“ letech naší historie, od vzniku samostatnosti přes Mnichov, komunistický puč a ruskou invazi až po současné divadlo kolem rudých trenek na Hradě.

Ale proč? Koho by festival (ne)volil, uhádne z tuzemských návštěvníků každý a obtěžovat našimi  směšnými půtkami zahraniční filmaře je přinejmenším nevkusné. Zvláště když vzápětí následovalo další politické školení s paralelou od padesátých let po současnost a s četnými „pochodněmi svobody“, jímž za svou trofej děkoval americký herec Tim Robbins. Taky deset minut.

Člověk se skoro bál, že na konci úmorného ceremoniálu dostane k podpisu petici, případně rovnou hlasovací lístek. O to více se zastesklo po Miloši Formanovi, jehož Robbins zmínil a jehož památce byl večer věnován. Po filmaři, který uměl říkat velké pravdy zábavně, bez velkých slov, frází a lokální sebevzhlíživosti. Takže nakonec náladu zachraňovaly jeho věčné Lásky jedné plavovlásky - a také sarkastická znělka s loňským hostem Caseym Affleckem.

Jinak ze společenského zákulisí se hlásí, že nejkrásnější šaty měla tradičně Aňa Geislerová, že zase letí krajky a že ne každé pozadí vynikne s obří mašlí. Lovce senzací zklame, že ani letos nehodlá Jiří Macháček slavit kdysi tak proslulé narozeniny ve Varech, a sokolská obec by měla tleskat Ebenovi: zvažovaný sokolský kroj totiž nakonec neoblékl, aby se prý nikoho nedotkl.