Spisovatel George R. R. Martin

Spisovatel George R. R. Martin | foto: Richard Klíčník

Držím se vlastního plánu, komentoval George Martin konec Hry o trůny

  • 25
Spisovatel George R.R. Martin se drží svého původního plánu, jak uzavře svou knižní ságu Píseň ledu a ohně, podle níž vznikla Hra o trůny. V rozhovoru pro The Observer potvrdil, že kritizované finále seriálu HBO nemělo žádný vliv na to, jak poslední dva romány zakončí on sám.

„Ne, nenechám se koncem seriálu nikterak ovlivnit, a ne - vůbec nic jsem na své původní představě nezměnil,“ řekl George R.R. Martin. „Stejně nikdy nemůžete uspokojit všechny, takže musíte udělat radost sami sobě,“ dodal.

 K fanouškovským hypotézám tipujícím, jak asi populární série knih vyvrcholí a v čem se její konec bude lišit od podoby seriálu, se Martin vyjádřil vyhýbavě. „Některé z teorií mají pravdu a některé se mýlí. Až to skončí, zjistíte to.“

Spisovatel také naznačil, že kultovní seriál mu práci neulehčil, spíše právě naopak. „Nemyslím, že mi projekt HBO prospěl. Co mě mělo urychlit, mě ve skutečnosti zpomalilo,“ vrátil se k faktu, že poslední díly už vznikaly v televizní produkci bez jeho stále ještě neukončených literárních předloh.

„Každý den jsem si sedl, abych psal, a i kdyby to šlo dobře, cítil bych se přesto hrozně, protože bych přemýšlel - Bože, musím dokončit knihu. Napsal jsem dneska jenom čtyři stránky, přestože jsem jich měl napsat čtyřicet,“ shrnul Martin tlak, kterému byl vystaven.

Rovněž se přiznal, jak se mu stýská po časech, kdy se mohl toulat po knihkupectvích bez povšimnutí, což bývala jeho oblíbená kratochvíle. „Vejít, jen tak bloudit od regálu k regálu, vzít si pár knih, prolistovat je a odejít s kupou titulů, o kterých jsem dosud neslyšel,“ vylíčil své šťastné dny.

„Kdežto teď, kdykoli zajdu do knihkupectví, jsem uvnitř  deset minut a už se kolem mě vytvoří dav. Úspěchem sice hodně získáte, ale také hodně ztratíte,“ přiznal spisovatel žánru fantasy přezdívaný „americký Tolkien“.

Seriál Hra o trůny se letos uzavřel po osmi řadách, poslední díl získal rekordní počet nominací na výroční televizní ceny Emmy. Mnozí fanoušci však nebyli s vyvrcholením ságy spokojeni a dokonce požadovali po stanici HBO přetočení poslední série v petici, kterou již podepsalo přes milion lidí.