Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fresh Film Fest odstartoval komiksově, skončí lahůdkou pro fanoušky Kanclu

  15:13
Přes 150 filmů uvede do neděle 29. srpna v Praze mezinárodní festival studentských filmů a debutů Fresh Film Fest. Sedmý ročník zahájila ve středu adaptace komiksové série Bryana Lee O'Malleyho s názvem Scott Pilgrim proti zbytku světa režiséra Edgara Wrighta. Na závěr se pak chystá lahůdka pro milovníky humoru seriálů jako Kancl.
Ze seriálu Kancl: Ricky Gervais je spoluautorem filmu, který festival Fresh Film Fest zakončí.

Ze seriálu Kancl: Ricky Gervais je spoluautorem filmu, který festival Fresh Film Fest zakončí. | foto: Česká televize

Projekce se uskuteční i v kině Světozor, v Divadle Ponec, v letním kině Střelák a na letní scéně parku Parukářka, kde bude vstup zdarma.
Festivalové centrum je však v Paláci Akropolis, který filmové fanoušky vedle projekcí láká i na koncerty. Organizátoři jsou zvědaví, kolik jich osloví.

Dosud se jejich přehlídka konala vždy v Karlových Varech. Jedním z důvodů změny místa bylo snížení dotace od města. "Kdybychom se nepřestěhovali, tak by festival zanikl. Nové prostory nám ale nabídly i nové možnosti," řekl Pošta. Letos pracuje s šestimilionovým rozpočtem, o třetinu nižším než loni. Pražský magistrát přispěl částkou 300 tisíc korun, o něco více poskytla městská část Praha 3.

Češi nesoutěží

Hlavní mezinárodní studentská soutěž letos postrádá českého zástupce. V nové sekci Fresh Czech budou uvedeny domácí studentské snímky, jako například polohraný dokument Roma Boys - příběh lásky. Rozálie Kohoutová v něm originálně zachycuje postavení homosexuálů v romské komunitě. Do studentských soutěžních sekcí bylo z 1 172 titulů vybráno 34 filmů.Z filmu Scott Pilgrim proti zbytku světa

Mimořádným zážitkem pro diváka bude nový snímek ikony nezávislé americké kinematografie Harmony Korina, kterého slavný německý filmař a herec Werner Herzog nazval "budoucností americké kinematografie". Korine vstoupil do světa filmu ve svých devatenácti letech se scénářem k filmu Kids a režijně debutoval snímkem Gummo.

Svůj nejnovější film Trash Humpers, jenž se objeví v programu Fresh Film Festu, sám režisér popisuje jako filmové drama, které se odehrávalo za okny jeho pokoje, když byl malý kluk.

Děti noci - Martha Issová, Michaela Pavlátová a Jiří MádlIssováChristoffer Boe

Hlavní porota: Michaela Pavlátová, Martha Issová a Christoffer Boe

Vzpomíná na podivnou partičku starých lidí, kteří v jeho vzpomínkách ustavičně "chlastali, tancovali, obcovali a přitom jako by mluvili nějakou neexistující smyšlenou řečí". Programové oddělení tento film o čtveřici bizarních starců z Nashvillu avizuje s doporučením: "Kdo tento film vydrží až do konce, nikdy nezapomene. Ani ten, kdo nevydrží."

Porota s pelem Cannes

Pozvání do hlavní poroty přijala hvězda dánského filmu Christoffer Boe, držitel Zlaté kamery pro nejlepší debut v Cannes za film Rekonstrukce, a také Daniel Mulloy, jeden z nejúspěšnějších evropských tvůrců nezávislé krátkometrážní tvorby. Domácí tvůrce v porotách zastupují režisérka a animátorka Michaela Pavlátová a filmová a divadelní herečka Martha Issová (o jejím vztahu k festivalu čtěte ZDE).

Z filmu Rekonstrukce

Z filmu Rekonstrukce

Z filmu Cemetery Junction

Z filmu Cemetery Junction


Na festivalu budou uděleny čtyři ceny ve čtyřech soutěžích - Fresh Generation (soutěž debutů), Hlavní mezinárodní studentská soutěž (soutěž hraných a dokumentárních filmů), Theatre Optique (soutěž animovaných a experimentálních filmů) - vítězové obdrží navíc odměnu 2 000 eur (50 000 korun). Porota sekce Fresh, kterou tvoří spisovatelé spojení se světem filmu Petra Soukupová, Jaroslav Rudiš a Kristián Suda, udělí Cenu České televize, chybět nebude Cena diváků.

Vyhlášení cen se uskuteční v neděli 29. srpna večer na Nové scéně Národního divadla. Slavnostní zakončení bude patřit tvůrcům populárních seriálů Kancl (Office) a Komparz (Extras).

Ricky Gervais a Stephen Merchant

Autorská dvojice Ricky Gervais a Stephen Merchant natočila svůj první celovečerní film s názvem Cemetery Junction, který návštěvníci oficiálního večera uvidí. Cemetery Junction je i skutečné jméno části britského města Reading, Gervaisova rodiště, kde se odehrává tato místy formanovsky hořká komedie, ve které hrají mj. Raplh Fiennes a Emily Watsonová, dvojice známá například z "hannibalovského" snímku Červený drak.

Organizátoři festivalu upozorňují na poslední neuveřejněné části programu, například na setkání s festivalovými porotci na pražské FAMU. Prvním z nich je Christoffer Boe, který uvede tři své celovečerní filmy, mezi nimi i v roce 2003 v Cannes oceněný debut Rekonstrukce. Master class se koná také s maďarským režisérem a scenáristou Attilou Gigorem.

fresh tipy iDNES.cz

Z filmu Cemetery JunctionCemetery Junction - Sedmdesátá léta, tři přátelé spřádají sny o tom, že uniknou ze všedního světa na malém městě... První celovečerní film tvůrců populárních seriálů Kancl a Komparz. Společně připravují televizní film Life's Too Short o liliputím herci Warwicku Davisovi.

Trhliny - Dívky mezi masivními zdmi odlehlé internátní školy v Anglii třicátých let. Režisérkou snímku je dcera Ridleyho Scotta Jordan.

Herec Michael Caine na udílení cen GQ Men Of The Year Awards (2007)Harry Brown - Kriminálka s nesmrtelným Michaelem Cainem, který se coby vysloužilý voják Harry Brown marně snaží v klidu užívat penzi.

Max a maxipříšerky - Nenápadný, ale podmanivý snímek Spikea Joneze s pohádkově snovou atmosférou, malým Maxem a spoustou chlupatých příšer.

Záběr z filmu Jitky Rudolfové (1979) Zoufalci (2009), ilustrační fotografie Zoufalci - Pokud jste nestihli, máte výjimečnou možnost vidět, co prožívají dnešní třicátníci. Film Jitky Rudolfové sice pohořel v Českém lvu, pozornost si ovšem zaslouží.

Vstupenky se prodávají ve všech sálech. Ceny akreditací jsou v rozmezí 150 korun na jeden den až 590 korun na celou dobu nebo 69 korun na jednotlivá představení. Více informací získají zájemci na stránkách festivalu.

Autor:

Byl to lynč, ale rány už se zahojily, vzpomíná Rusevová na neúspěch Elišky a Damiána

  • Nejčtenější

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

13. dubna 2024  9:22

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil...

Zbrojířka filmu Rust půjde do vězení za zabití na 1,5 roku. Viník je Baldwin, míní

15. dubna 2024  21:44

Sedmadvacetiletá Hannah Gutierrezová-Reedová, která dohlížela na bezpečnost zbraní při natáčení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

KVÍZ: Jak dobře se orientujete ve filmech a rolích Rudolfa Hrušínského?

13. dubna 2024  10:30

Stačil mu jeden pohled a vyjádřil všechno, co si jeho postava v danou chvíli myslí. Rudolf...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plačící Palestinka objímající svou mrtvou neteř je snímkem roku

18. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  12:09

Fotografií roku se podle prestižní soutěže World Press Photo stal snímek zachycující Palestinku...

RECENZE: Trpký osud jednoho města. Třetí Šikmý kostel je opět fascinující

19. dubna 2024

Premium Plnými sty procenty ohodnotila naše recenzentka Alena Slezáková očekávaný závěrečný díl trilogie...

RECENZE: Čínská Popelka zachraňuje draky. Kupodivu docela vkusně

19. dubna 2024  9:55

Jistěže animovaná pohádka Jak zachránit draka míří především k dětem, které nad jejím původem...

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

Knihou roku je Hella. Cenu čtenářů má Moravec, v humoru uspěla Macháčková

18. dubna 2024,  aktualizováno  21:39

Knižní svátek Magnesia Litera v pondělí večer vyvrcholil předáváním cen. Knihou roku se stal román...

Pronájem kanceláře 96 m2
Pronájem kanceláře 96 m2

Vladislavova, Písek - Pražské Předměstí
12 480 Kč/měsíc

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...