PRVNÍ DOJMY: Rodenův Fotograf je k pomilování, fotografka na zabití

  • 48
První příjemné překvapení českého filmového roku, Fotograf, jde do kin ve čtvrtek a na osud Jana Saudka umí naroubovat nahořkle erotickou komedii. Dokonce velmi erotickou, ale vůbec ne obhroublou. Díky Karlu Rodenovi.

Biografie

Čím se vlastně proslavil tento v našich vodách zcela výjimečný umělec, jakým je člověkem? Odpověď na základní otázky najde čtenář v obsažné knize.

obálka knihy Karel Roden

Bývalé umělcově partnerce Sáře Saudkové, jejíž předobraz, zhrzený anděl pomsty, tu nosí jméno Ráchel, se Fotograf nebude líbit. Závěrečná část, kdy její postava přebírá otěže, navíc ztrácí tempo. Ale jinak je film divácky až nečekaně vstřícný.

Fotograf

Výtečně pracuje s barvami i  saudkovským slovníkem, hýří sladce nekorektními hláškami včetně „dobrého židovského chlapce Ježíše“ nebo hrdinova oblíbeného porna, které „vždycky dobře dopadne“. A svůj hlavní trumf má v Karlu Rodenovi, jehož milovník žen je sám k pomilování.

Herec Saudka lacině nekarikuje ani otrocky nenapodobuje, našel pro něj něžnou nadsázku bez pitvoření a láskyplnost, která četnou nahotu zbavuje vulgarity. Rodenovou vítěznou zbraní je samozřejmost, která polidšťuje výstřednost.

Kromě „kauzy“, jejíž aktérka je na zabití hlavně proto, že Rodenovi ubírá prostor, ruší délka snímku a některé návraty do minulosti. Nicméně natolik stylizovaný příběh s tak vyhraněným hrdinou mohl dopadnout daleko hůř. A způsob, jak zacházet s lechtivostí, může Fotograf směle vyučovat.