Kapela Fontaines D.C.

Kapela Fontaines D.C. | foto: Fontaines D.C. Band

Kapela Fontaines D.C přiveze na jaře svého mrtvého hrdinu

  • 0
Irská angličtina je nejvíc. A irský přístup k řízné kytarové muzice, vycházející z punkových kořenů, taky. Přesně to člověka napadne při poslechu kapely Fontaines D.C.

Rok po skvěle přijaté debutové desce Dogrel přichází s albem A Hero’s Death, jež vyjde 31. července, a kapela ho představí na svém prvním českém koncertě 18. března 2021 v pražském klubu Roxy.

Nahrávku předznamenává singl, k němuž skupina pořídila působivý klip s hercem Aidanem Gillenem, známým ze seriálu Hra o trůny. „Píseň přináší seznam pravidel, dvojsečné principy lepšího života, které se nad námi vznášejí jako výhrůžka. Na první dobrou jde o pozitivní zprávy, jejichž následné hypnotické opakování už tak pozitivně nevyzní,“ říká frontman Grian Chatten.

Za prvotinu Dogrel, která vyšla i na sympaticky starosvětské magnetofonové kazetě, si pětičlenná parta z Dublinu vysloužila nominaci na prestižní cenu Mercury Prize a zahrála si na festivalu v Glastonbury.

Právem, tohle je zase jednou muzika, kterou stojí za to sledovat. Ryzí, čerstvá a opravdová. K tomu už zmíněný neodolatelný irský akcent zpěváka Griana Chattena – anavíc Fontaines D.C. předchází pověst skvělé koncertní kapely, jejíž vystoupení svou bezprostřední energií předčí studiové nahrávky.