Helena Bezděk Fraňková

Helena Bezděk Fraňková | foto: ČTK

Státní fond kinematografie umožnil televizím splátkový kalendář

  • 0
Pokles televizní inzerce během koronakrize vyvolal obavy filmařů odkázaných na podporu Státního fondu kinematografie. Právě z reklam sem totiž plyne podstatná částka, takže se začalo spekulovat, že televize na ni letos nebudou mít.

Ředitelka fondu Helena Bezděk Fraňková však ujišťuje, že zákonnou povinnost, což jsou dvě procenta z vysílání reklam a nejméně 150 milionů korun, stanice splní. „Pouze jsme jim vyšli vstříc se splátkovým kalendářem,“ dodala.

Větší problém vidí Fraňková v jiném zdroji, totiž v kinech, odkud ze zákona plyne do fondu jedno procento z každé prodané vstupenky. „Loni přiteklo z kin osmnáct milionů korun, zato letos budeme rádi, když to bude deset milionů – a kdoví jestli,“ zmiňuje trvající pokles návštěvnosti.

Ředitelka fondu doufá, že v druhé půli srpna dorazí konečně americké novinky, na něž diváci slyší. „Zatím jsme distributorům zvýšili dotace na uvádění evropských a českých filmů a čekáme slíbené peníze od státu na tři mimořádné výzvy pro restart kinematografie,“ počítá. 

„Myslím, že letos to ještě nějak ustojíme, obavy mám spíše z příštího roku, pokud by přišla druhá vlna viru a s ní nová omezení,“ míní Helena Bezděk Fraňková.