Martin Dušek a Ondřej Provazník s Cenou filmové kritiky za snímek Staříci (1....

Martin Dušek a Ondřej Provazník s Cenou filmové kritiky za snímek Staříci (1. února 2020). | foto:  Dan Materna, MAFRA

Oběti sexu, sítí, režimu. Filmy, které si rozdělily 64 milionů korun

  • 8
Rada Státního fondu kinematografie podpořila sedm nových snímků, mezi které rozdělila 64 milionů korun. Nejvíce, 15 milionů, dostal Highlight, v němž se dá najít inspirace skutečnými případy sexuálního nátlaku.

Film scenáristy a režiséra Ondřeje Provazníka sleduje příběh někdejší pěvkyně dívčího sboru, která je stejně jako několik jejích bývalých kolegyň předvolaná k výpovědi u soudu jako oběť a svědkyně v případu sexuálního obtěžování. Obviněným je jejich bývalý sbormistr, hrdinčina sestra jej však hájí.

Úsvit, projekt režiséra Matěje Chlupáčka podle scénáře Mira Šifry, získal 14 milionů na příběh z roku 1937, kdy do slovenského města Svit přijíždí těhotná lékařka s manželem, ředitelem továrny, jenž má spolu s dalšími „Baťovými“ lidmi postavit město po vzoru Zlína. Jejich plán však naruší nález mrtvého dítěte. 

Martin Dušek a Ondřej Provazník s Cenou filmové kritiky za snímek Staříci (1. února 2020).

Film režisérky a scenáristky Beaty Parkanové Světýlka má deset milionů, intimní rodinné drama z prostředí maloměsta se točí kolem šestileté holčičky. Stejnou částku má Sucho z dílny scenáristy a režiséra Bohdana Slámy, které popisuje, jak lidská lhostejnost způsobí znečištění přírody a postaví proti sobě dvě venkovské rodiny.

Fond podpořil sedmi miliony i námět Ivana Ostrochovského Pramen, příběh romských žen, které byly na jihovýchodním Slovensku v 80. letech přinuceny ke sterilizaci. 

Režisérka a scenáristka Alice Nellis se vrací s filmem Buko, jehož jméno nosí vysloužilý cirkusový kůň, součást dědictví ovdovělé hrdinky; získala na výrobu pět milionů. Anna is missing, celovečerní debut Pavla Soukupa, si připsal tři miliony; vypráví o zmizelé dívce a nebezpečích kyberprostoru.