Filmový festival zahájil Ebenův chlebíček, dojatý Bartoška a oceněná Moore

  • 119
Letošní 54. ročník karlovarského filmového festivalu začal. Na červeném koberci byla nejzářivější hvězdou Julianne Moore, srdečně se vítala s fanoušky a večer obdržela Křišťálový glóbus za přínos kinematografii. Úvodní ceremoniál ozvláštnilo připomenutí pětadvaceti let společné práce Jiřího Bartošky a Evy Zaoralové.

Jevištní show bratrů Michala a Šimona Cabanových, která úvodní ceremoniál tradičně zahajuje, se přidržela stylizace černých a bílých pruhů z plakátu 54. ročníku festivalu. Kombinací videoartu s akrobacií vznikla podívaná, kdy muži a ženy v černobílých kostýmech létají na hrazdách, zavěšeni běží vzduchem, vystoupají po virtuálních schodech nebo slaňují až k finále, kdy hrazda poslouží jako triangl. Show doprovodila znělka vycházející z hitu Sweet dreams kapely Eurythmics.

Moderátor Marek Eben pak uvedl letošní festival připomínkou třicetiletí svobody. Hosty tentokrát nevítal jmenovitě, zřejmě kvůli kontroverzím, které by mohla na půdě plné umělců vyvolat některá jména z řad politiků. Mluví se zejména o ministrovi kultury, kterému jeho příjezd na horkou půdu vynesl v kuloárech přezdívku „kaskadér“.

Eben se raději věnoval výročí sametové revoluce a zamyslel se, jak by dnes festival vypadal, kdyby k událostem z konce roku 1989 nedošlo. Vedle přejmenování hotelu Pupp na Moskvu zmínil i tradiční festivalový pokrm, tedy obložený chlebíček. Jeho snaha vysvětlit zahraničním hostům úskalí pojídání této české speciality vzbudila v sále veselí.

Nečekaným momentem večera však bylo připomenutí jiného výročí, tedy pětadvaceti let, jež uplynuly od doby, co festival převzala dvojice Jiří Bartoška a Eva Zaoralová. Organizátoři je překvapili speciální slideshow z celého jejich společného čtvrtstoletí. „Byť jsem cynik, střihák s Evou mne dojal,“ přiznal pak do mikrofonu Bartoška velice pohnutým hlasem a všem poděkoval.

Pak už přivítal hlavní hvězdu. Julianne Moore na pódium spolu s mohutným potleskem doprovodil krátký medailonek jejích filmových rolí. Americká herečka převzala Křišťálový glóbus za přínos kinematografii a zmínila, že ji ve Varech doprovází i její „partner v životě i umění“ Bart Freundlich.

„Skoro jsem během klipu brečel. Je to čest otevírat festival vlastním filmem a mít u toho manželku, dceru, kamarády i švagrovou,“ řekl režisér, který za oceněnou herečkou na jeviště dorazil spolu s hercem Billym Crudupem. „Připravoval jsem si tanec, ale když jsem viděl úvodní show, tak to zkrátím,“ zavtipkoval držitel divadelní ceny Tony. Crudup je  jednou z tváří snímku Po svatbě, který letošní ročník oficiálně zahájil.

Po projekci pro pozvané hosty pak před hotelem Thermal zahraje pro všechny kolemjdoucí Český národní symfonický orchestr nejslavnější hity kapely Beatles a noční oblohu rozzáří ohňostroj.

Úvodní ceremoniál tradičně odtajnil i novou festivalovou znělku, hvězdou té letošní je Jiřina Bohdalová i její imaginární kamarádi Křemílek a Vochomůrka. Aby smysl znělek pochopili i zahraniční hosté, došlo i na starší klip s Johnem Malkovichem.

Tradiční příchod hostů po červeném koberci sledovaly odpoledne davy lidí. Jako první na koberec vkročila bývalá první dáma Livia Klausová. Následovala Jiřina Bohdalová, Marek Taclík a Miroslav Donutil. Jiří Bartoška, který festival řídí od roku 1994, si vyslechl nadšené ovace fanoušků. Ti stejně uvítali i herečku Jitku Schneiderovou či Marka Ebena.

Schillerovou na červeném koberci ve Varech vypískali

Na festivalu nechybí ani někteří členové vlády, například ministryně financí Alena Schillerová  či ministr kultury Antonín Staněk.

Jako poslední vystoupila z vozu Julianne Moore, která se ihned šla zdravit s fanoušky. Před vstupem do budovy hotelu Thermal se přivítala s desítkami lidí a všechny okouzlila vstřícností a vřelostí.

Ve sluncem zalitém lázeňském městě ostatně gradovala filmová atmosféra a napjaté očekávání už od brzkých odpoledních hodin. Julianne Moore po karlovarské kolonádě chodila pěšky, limuzínu použila jen na cestu z letiště do hotelu. K fanouškům byla po příjezdu velice přátelská, na rozdíl třeba od chladného Roberta Pattisona, který festival navštívil v loňském roce.

, ,