9. rota

9. rota - Fotografie z filmu 9. rota | foto: Gemini Film

Filmaři se chopili válek v Afghánistánu a Iráku

  • 1
Hned dva nové filmy z ostře sledovaných bojišť usilují o diváky. Boduje 9. rota, ruský příběh z Afghánistánu, do Iráku zavede italský Tygr a sníh.

Snímky k obou filmům najdete ve fotogalerii.

Přes osm milionů dolarů a více než dva miliony diváků za pět dní promítání si připsal nejnovější ruský kasovní trhák 9. rota, který natočil režisér Fedor Bondarčuk.

Syn slavného ruského režiséra Sergeje Bondarčuka servíruje mix chlapského vlasteneckého nadšení a válečného napětí z posledních dní sovětské vojenské operace v Afghánistánu. Je to po dlouhé době první ruský velkofilm věnovaný neúspěšné desetileté vojenské kampani.

Příběh je postaven na osudu skutečné 9. roty 345. výsadkového pluku, která měla při ústupu bránit část ústupové trasy. Vojenské kolony cestu nepoužily, vojáci několik dní zbytečně bránili nevýznamný kopec a nakonec afghánským mudžáhidům podlehli.

Bondarčukův snímek v úspěšnosti předhání jiné ruské trháky - fantasy-horor Noční hlídka a historický dobrodružný film Turecký gambit. Pokořen byl i dosavadní rekordman prvních pěti dní promítání - americké sci-fi Matrix: Revolutions, který za tuto dobu vydělal jen 6,5 milionu dolarů.

Oscarový Benigni v Iráku
První diváci žu také spatřili nový film italského herce a režiséra Roberta Benigniho, který se snaží vyrovnat s válkou v Iráku ve snímku La Tigre e la Neve (Tygr a sníh).

"Zatímco některá moderní díla o válkách jsou zaměřena na hlavu, nebo jejich síla spočívá v tom, že jde o dokumenty, můj film je, alespoň si to myslím, zaměřen na srdce. A to je silnější," uvedl Benigni, který titulní roli svěřil manželce Nicolettě Braschiové. Ve filmu se objeví i oblíbený francouzský herec Jean Reno.

Stejně jako v případě jeho předcházejícího filmu Život je krásný, za nějž získal amerického Oscara, jde o hořkou komedii s tragickým podtextem. "Je to fakticky Beningiho protiválečný manifest nesený jeho svérázným smyslem pro humor," napsala agentura AP.

Benigni v novém filmu ztvárnil italského básníka, který odjel do Iráku, aby zachránil svou lásku, ženu svého života. Do země se ale dostal v okamžiku, kdy proti ní zahájili Američané válečné tažení. Při jednom spojeneckém náletu na Bagdád utrpěla zranění i hrdinova láska.

Válečné scény jako letecké nálety, bombardování, loupení a pouliční přestřelky, naštěstí bez přílišného krveprolévání, výrazně rámují příběh a dokonale navozují atmosféru nynějšího Iráku. Benigni je ovšem nenatáčel tam, ale v Tunisku. Ústřední melodii složil americký kultovní zpěvák a muzikant Tom Waits.

,