Z filmu S tebou mě baví svět | foto: FDb.cz

Komedie S tebou mě baví svět má výročí. Třicítku oslaví na Nový rok

  • 7
Rodinná komedie S tebou mě baví svět se od roku 1998 pyšní titulem veselohra století. Start filmu o třech otcích, jimž každoroční pánskou jízdu na hory zkomplikují manželky předáním jejich šesti malých ratolestí, přitom sledovala režisérka Marie Poledňáková s obavami. Tehdejší Rudé právo totiž film předtím recenzovalo spíše nepříznivě.

Zprvu zaskočení otcové - primář Albert (Július Satinský), zvukař Pepa (Pavel Nový) a dirigent Michal (Václav Postránecký) - se nakonec s nečekaným obsazením expedice YDYKSEB vyrovnají se ctí. I když jsou jejich metody poněkud svérázné, děti (i filmoví diváci) si je užívají ještě o to více.

Veselohra století na Nový rok

Nova, 20:20 - S tebou mě baví svět

Hlavní stanice dále nabízejí:
ČT1, 20:00 - Občanský průkaz
ČT2, 20:00 - Zachraňte Edwardse
Prima, 20:15 - Starý páky

Zlidovělé hlášky z dobrého scénáře, šťastné herecké obsazení, ale také děti ve vedlejších rolí. To vše může stát za zmíněným diváckým oceněním - veselohrou století.

Výběr dětských hrdinů nebyl ovšem jednoduchý. Asistenti obešli před natáčením desítky škol a školek a z několika tisíc dětí jich nakonec Marii Poledňákové přivedli asi 450.

Například Pepína (Cyrila Křůpalu), jenž později vystudoval mezinárodní obchod, vybrali prý pro jeho prostořekost. Dášence (Zuzaně Lisové), která absolvovala zdravotnickou školu, do filmu pomohl i hezký zpěv a neustálý usměv. Naopak Bertík (Marek Dvořák) se spíš mračil a prý do filmu strašně nechtěl, nakonec u filmu pár let zůstal (hrál mimo jiné v komedii Žáku Kašíku, nežeň se!) a pak vystudoval průmyslovou školu sdělovací techniky. Filmový Míša (Václav Korda) je dnes úředníkem v bance, ale k herectví se vrací ve volném čase jako loutkoherec. Kačenka (Marta Buchtíková), která si s lítostí kvůli natáčení musela ostříhat vlasy, se odstěhovala do Francie. A batole Mates (Lukáš Pelánek) dnes pracuje na poště.

Z filmu S tebou mě baví svět

S dětmi, které za roli dostaly každý honorář 3 000 korun, byly u natáčení kromě filmových maminek (Zdena Studenková, Jana Šulcová a Eliška Balzerová) i jejich pravé maminky, které zažily i pár krušných chvilek. Například Dášenka si druhý den po natočení "kadibudkové scény" s Pepínem zlomila ruku a po scéně s bačkůrkami ve sněhu musela brát antibiotika.

Expedice YDYKSEB jela podle svého názvu (čteného pozpátku) ve filmu do Beskyd, ale natáčelo se v Krkonoších a Jeseníkách. "Pobyt v Beskydech by stál víc peněz a my měli tehdy rozpočet necelé čtyři miliony. Proto nakonec štáb vybral z úsporných důvodů chatu na Benecku," vzpomněla později režisérka, která rozpočet i tak překročila o 400 tisíc a prý musela s produkčním Janem Balzerem zaplatit pokutu.

Z filmu S tebou mě baví svět

Filmová chata Apalucha stojí u Dolního Dvora sedm kilometrů od Vrchlabí. Nedaleko ní bydlel filmový štáb v hotelu Morava, v němž se mimo jiné točil uhelný sklep, jímž prolétla Jana Šulcová nachystanou pastí. Zvukař Pepa ale v noci unikal kamarádům až do asi 200 km vzdálené Karlovy Studánky v Jeseníkách, kde v hotelu (lázeňský dům Slezský dům) jeho filmová žena Gábina zpívala hit Sladké mámení. Natáčelo se i v Praze, například v nemocnici na Bulovce či ve vile Jany Šulcové ve Vokovicích.

"Samá nápodoba, chtěnost a jakoby život," napsal o filmu 6. ledna 1983 v recenzi v Rudém právu Lubor Kazda, podle něhož ze světa tří rodin "vykukuje cosi veskrze nafouklého a pustého jako pouťový balónek".

,