Film Pearl Harbor měl obří premiéru

Slavnostní americká premiéra válečného snímku Pearl Harbor, asi největší události hollywoodské sezony, se odehrála v noci z pondělí na úterý jen pár set metrů od místa, kam dopadly v prosinci 1941 japonské bomby. "Chystá se ta největší podívaná, jaká jen může být," prohlásil o premiérové show producent snímku Jerry Bruckheimer.

Společnost Disney kvůli ní přestavěla letadlovou loď amerického námořnictva na obří letní kino, kam se vejde přes dva tisíce pozvaných hostů včetně válečných veteránů. Ke 140 milionům dolarů, které stál sám film, tak přibude ještě pět milionů vynaložených na úvodní slavnost. Do kin přijde snímek v pátek.

Příběh inspirovaný japonským útokem na americkou námořní základnu na Havaji, po kterém Spojené státy vstoupily do druhé světové války, obsahuje rovněž milostnou zápletku, podobnou té v tuzemském Svěrákově filmu Tmavomodrý svět. Také v Pearl Harboru se totiž dva muži zamilují do stejné dívky. "Je to přesně ten typ love story, jaký se může připlést do válečných událostí," tvrdí režisér Michael Bay, tvůrce hitů Skála či Armageddon.

Zatímco většina světa uvidí Pearl Harbor už v létě, tuzemský distributor Falcon posunul premiéru až na 6. září. Důvodem je konkurence Tmavomodrého světa, který jen za první víkend zhlédlo 84 tisíc diváků. "Nechceme, aby se dva válečné filmy navzájem kanibalizovaly," potvrdil šéf Falconu Jan Bradáč, který Pearl Harbor včera poprvé viděl. "Chytlavý, prostý, emotivní příběh; pokud jde o zobrazení útoku, nemám slov," shrnul svůj zážitek. Měnit bitevní loď v kino prý kvůli české premiéře nebudou, ale kampaň už se dolaďuje a velké show se dočkají i zdejší diváci.

Herec Cary-Hiroyuki Tagawa se svým synem před premiérou snímku Pearl Harbour

Herec Cuba Gooding Jr. před premiérou snímku Pearl Harbour

Dan Aykroyd si každoročně místo vánoční výzdoby přidělává nad domovní vchod neonové logo piva Labatts.

Country zpěvačka Faith Hillová před premiérou snímku Pearl Harbour

Představitelé hlavních rolí Kate Backinsaleová a Ben Affleck přicházejí na premiéru velkofilmu Pearl Harbor

Letadlová USS John C. Stennis přestavěná na obří letní kino