Z filmu Lincoln

Z filmu Lincoln | foto: PR filmu

Ceny BAFTA, předskokani Oscarů, považují za favorita film o Lincolnovi

  • 3
Nejvíce nominací na ceny Britské akademie filmové a televizní tvorby získal snímek Lincoln. Film režiséra Stevena Spielberga o americkém prezidentovi je nominován celkem v deseti kategoriích. Ceremoniál BAFTA, nejsledovanější mimo USA, mnohdy naznačuje výsledky Oscarů. Udílení se koná 10. února v Londýně.

Lincoln se uchází o tuto prestižní cenu za nejlepší film a podle očekávání přinesl nominaci pro představitele hlavní role Daniela Day-Lewise, který hraje prezidenta Abrahama Lincolna za občanské války v 19. století.

Hned za ním jsou snímky Bídníci a Pí a jeho život, které získaly po devíti nominacích.

Ceny BAFTA - nominace

V individuálních hereckých kategoriích se mezi nominované dostali také Sally Fieldová za úlohu Lincolnovy manželky a Tommy Lee Jones. Za výkon ve filmové adaptaci muzikálu Bídníci byl nominován představitel hlavní role Hugh Jackman.

Mezi dalšími úspěšnými filmy jsou podle britské akademie nová bondovka Skyfall, která si odnesla osm nominací, z toho pět v technických kategoriích. Film režírujícího herce Bena Afflecka Argo o íránské krizi roku 1979 byl nominován na sedm cen. Sám Affleck může dostat cenu jak za režii, tak za herecký výkon.

Vedle Lincolna, Bídníků, Pí a jeho života a Arga se do seznamu uchazečů o cenu za nejlepší film dostal také thriller o zneškodnění Usámy bin Ládina Zero Dark Thirty (Půl hodiny po půlnoci).

Z filmu Bídníci (Hugh Jackman a Anne Hathawayová)

Za neúspěch lze považovat tři nominace pro dlouho očekávaný film Hobit režiséra Petera Jacksona, u nějž akademie ocenila pouze zvuk, vizuální efekty a stylisty.

Ceny BAFTA se považují za jakéhosi předskokana Oscarů a často naznačí výsledky hollywoodského klání. V roce 2010 triumfoval v Británii film Milionář z chatrče, který pak uspěl i při vyhlašování Oscarů. O rok později totéž zopakoval snímek Králova řeč.

,