Jean-Paul Belmondo ve filmu Bláznivý Petříček (1965)

Jean-Paul Belmondo ve filmu Bláznivý Petříček (1965) | foto: Outnow.ch

Festival nad řekou oslaví Járu Cimrmana i Belmonda

  • 1
Představení hry České nebe nebo výstava věnovaná geniálnímu vynálezci Járovi Cimrmanovi nemohou na píseckém Festivalu nad řekou chybět. Vždyť letošní ročník filmové přehlídky, která proběhne od 30. července do 5. srpna, patří jeho době – Belle Époque.

Kromě toho dorazí osm polských režisérů z generace takzvaného morálního neklidu od Krzysztofa Zanussiho po Felikse Falka. Tady je pár tipů z programu.

Paraplíčka ze Cherbourgu
Víc než muzikál natočil Jacques Demy v roce 1964. Příběh, v němž postava Catherine Deneuve čeká dítě s mužem bojujícím v Alžírsku, je celý odzpívaný.

Dirigent
Návrat slavného hudebníka do rodného města, kde otevře staré citové jizvy, natočil Andrzej Wajda v roce 1979, do našich kin však dlouho nesměl.

Bláznivý Petříček
Jean-Paul Belmondo kraluje v netypické roli, kterou mu dal Jean-Luc Godard před pětačtyřiceti lety. Jeho hrdinu zatáhne milenka mezi gangstery.

Psychodráma
Unikátní slovenský hraný dokument z psychiatrické léčebny režíroval Jozef Zachar v roce 1964, do kin se však dostal se zpožděním a jen okrajově.

Krajkářka
Tragická romance, kterou v roce 1977 natočil Claude Goretta, se stala odrazovým můstkem pro následnou hereckou kariéru Isabelle Huppertové.

Předtanečník
Ve stejném roce Feliks Falk představil alegorii společnosti na strhujícím portrétu estrádního baviče, který se kvůli úspěchu neštítí ničeho.