Iva Janžurová přebírá cenu za Teroristku na Festivalu české filmové komedie.

Iva Janžurová přebírá cenu za Teroristku na Festivalu české filmové komedie. | foto: Festival komedie

O ceny festivalu komedie se podělily Ženy v běhu a Teroristka

  • 0
Romantická podívaná Ženy v běhu a příběh mstitelky Teroristka opanovaly 41. Festivalu české filmové komedie, který o víkendu skončil v Novém Městě nad Metují. Diváckou cenu vyhrál snímek Přes prsty.

Ženy v běhu, které už v kinech nasbíraly přes 1,3 milionu diváků, si vedle hlavní ceny odborné poroty Zlatý prim odnesly i trofej pro Ondřeje Vetchého za nejlepší mužský herecký výkon a ocenění za nejlepší scénář, který napsal debutující režisér filmu Martin Horský.

Za nejlepší herečku byla vyhlášena Iva Janžurová v titulní roli Teroristky, za jejíž režii porota vyznamenala také Radka Bajgara, který je rovněž autorem scénáře, a za výtvarnou stránku ještě Lukáše Hyksu.

Cenu určenou mladým tvůrcům dostal komediální dokument Letní hokej, diváckou cenu převzala za komedii Přes prsty představitelka jedné z hrdinek Denisa Nesvačilová a čestné ocenění za celoživotní přínos českým komediím získal herec Jiří Lábus.

Soutěž zahrnula celkem devět titulů, „smíchoměr“ rozhodující o ceně diváků naměřil u vítězného díla Přes prsty 22,1 procent prosmátého času. Zdaleka to nestačilo na historický rekord, který drží Kameňák s 36,7 procenty, na druhé straně třeba Mars letos zaznamenal při projekci jen 1,3 procent smíchu v sále.