Vladimír Polívka, Zlata Adamovská, Tereza Kostková, Veronika Khek Kubařová a...

Vladimír Polívka, Zlata Adamovská, Tereza Kostková, Veronika Khek Kubařová a Jenovéfa Boková ve filmu Ženy v běhu (2019) | foto: © CinemArt / Infinity Prague

Ženy v běhu, Přes prsty. Festival komedie hlásí převahu romancí

  • 1
Festival české filmové komedie, který o víkendu v Novém Městě nad Metují vstoupí do svého 41. ročníku, hlásí mimořádnou převahu romantických veseloher a k tomu dva starty.

Sobotní prolog obstará koncert zpěvačky Báry Basikové s její kapelou v rámci Dnů evropského dědictví, nedělní zahájení bude spojeno s projekcí prvního soutěžního snímku, jímž je příběh dvou plážových volejbalistek Přes prsty, který uvedou jejich herecké představitelky Denisa Nesvačilová a Petra Hřebíčková.

Milostné zmatky ze sportovního prostředí nejsou zdaleka jedinou romantickou komedií v letošní soutěži, právě naopak. Ke stejnému žánru náleží jak novinka Román pro pokročilé a vytrvalý divácký hit našich kin Ženy v běhu, tak snímky Léto s gentlemanem nebo LOVEní.

Milostné motivy má i rodinná krimi Ten, kdo tě miloval, takže výjimku představují pouze experimentální Mars, tragikomedie s Ivou Janžurovou Teroristka a dokument Letní hokej, ve kterém změří síly na ledě naši teenageři se svými vrstevníky z Maroka.

Festival doprovodí vystoupení Iva Jahelky, Ivana Hlase, kapely Yo-Yo Band nebo představení Mamma Mia. Ve finále se rozdělí devět cen, počínaje trofejemi porotců a konče oceněním diváků, u kterých tradičně vyhrává snímek, při jehož sledování se podle „smíchoměru“ nejdelší dobu smáli.

Čestnou cenu za nezapomenutelné role v českých komediích si při slavnostním zakončení odnese Jiří Lábus. Patronem festivalu je opět herec a ředitel Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský. „Je prokázáno, že smích má pozitivní vliv na lidskou psychiku. Přál bych proto pořadatelům takové komedie, na které nebude možné sehnat vstupenku, protože budou vyprodané. A pak takové, které potěší, neurazí inteligenci a přežijí své tvůrce,“ vzkázal Hrušínský, který se v říjnu představí ve filmu Pražské orgie.

Loni u diváků vyhrála romantická komedie Po čem muži touží, při jejímž sledování „prosmáli“ 32,7 procent z celkového promítacího času díla. Historický rekord festivalu komedií stále drží s téměř 37 naměřenými procenty hlasitého smíchu Kameňák, nicméně v minulosti už některým snímkům stačilo k vítězství méně než dvacet procent „prosmáté“ doby promítání.