Tvůrci vítězného filmu Chlapectví se soškami Zlatých glóbů | foto: AP

Do Varů míří Richard Linklater, tvůrce Chlapectví navrženého na Oscary

  • 1
Americký režisér Richard Linklater bude hostem 53. ročníku festivalu v Karlových Varech, který se koná od 29. června do 7. července. Přehlídka věnuje jednu sekci organizaci Austin Film Society, již založil právě tvůrce Chlapectví s dvěma oscarovými šancemi či trilogie Před úsvitem, Před soumrakem a Před půlnocí.

Austin Film Society vznikla v roce 1985. Začínala jako filmový klub, který přilákal studenty, umělce a fanoušky, pak podporovala i produkci v texaské komunitě. Nastartovala kariéry tvůrců od Davida Loweryho po bratry Zellnerovy, nyní provozuje studio, vzdělávací centrum a kino v Austinu.

Zakladatel a umělecký ředitel společnosti Richard Linklater pozvání přivítal. „Jsem velmi pyšný, že se naší práci dostane takové pocty. Karlovarský tým je plně oddán objevování nových talentů,“ reagoval režisér na výběr devíti děl v sekci nazvané Made in Texas: Pocta Austin Film Society.

Jsou mezi nimi Linklaterův kultovní debut Flákač, akční western Mariachi, jímž začínal Robert Rodriguez, snímek řecké režisérky Athiny Rachel Tsangari Pomalu jít nebo psychothriller Jeffa Nicholse Úkryt. Ranou tvorbu představí program šesti krátkých filmů původně sestavený Jonathanem Demmem jako vhled do austinské punkové scény z přelomu 70. a 80. let minulého století.