Herečka Carmen Maura rozsvítila start Febiofestu ve velkém stylu

  • 3
Mezinárodní filmový festival Praha Febiofest vítá další silnou sestavu tvůrců. Hned slavnostní zahájení udělilo tři čestné ceny Kristián: jejich nositeli jsou španělská herečka Carmen Maura, která se rázem stala miláčkem publika, její slovenská kolegyně Emília Vášáryová a italský režisér Marco Bellocchio.

Vášáryová sklidila ovace vestoje, když poděkovala za vzácnou chvíli, vzpomněla na režiséry svých začátků Vojtěcha Jasného či Jiřího Krejčíka a zmínila, jak si doma zpívali píseň Jen pro ten dnešní den stojí za to žít: „Obměnila bych ji na text, že i pro takový večer stojí za to žít!“

Bellocchio přiznal, že je v Praze poprvé a těší se, až její krásy, které zná z filmů a knih, objeví osobně. Hvězdné finále úvodního večera však rozsvítila hvězda filmů Pedra Almodóvara, bezprostřední Carmen Maura. Zábavnou směsí jazyků sdělila, že „španělsky to zvládnu, italsky taky, anglicky špatně, francouzsky špatně, česky vůbec ne. Ale když to dám dohromady, lidé zpravidla rozumí, co chci říct,“ prohlásila. A vzápětí to dokázala, když v salvách smíchu a potlesku sdělila, že každou cenu dělí mezi diváky a strážného anděla. „Sami vidíte, proč ji Španělé milují jako bohyni,“ shrnul hereččino nepopsatelné sólo prezident festivalu Fero Fenič.

Úvodním přídělem hvězd však Febiofest zdaleka nekončí. Na závěr přijede scenárista Peter Morgan, už o víkendu dorazí herci Daniel Brühl a Peter Mullan. Návštěvníci Febiofestu je uvidí osobně i na plátně, třeba Brühl přiveze thriller Kolonie, ve kterém hraje s Emmou Watsonovou.

Nahlédnou také do oscarové říše: v předpremiéře uvidí nedávného vítěze cen Americké filmové akademie, novinářské drama Spotlight, a další tři snímky s oscarovými nominacemi: love story dvou žen Carol, tureckého Mustanga a Kaufmanův animovaný film Anomalisa.

Pod festivalovou střechou se s hvězdami a Oscary potkají i běženci, Febiofest do programu zařadil sekci Uprchlíci. „Jde o filmy, které nesoudí, nenabízejí rychlá řešení, nestavějí se na žádnou stranu, pouze přinášejí obraz světa, v němž žijeme,“ říká šéf programu Štefan Uhrík.

Třeba francouzští Kovbojové líčící příběh otce, jehož život totálně změnil útěk dcery s muslimským fundamentalistou, patřili k nejzajímavějším dílům v Cannes. Vypjaté diskuse zase vyvolává silně kontroverzní snímek V cele, který vznikl jako bezprostřední reakce na masakr v redakci Charlie Hebdo a svou premiéru musel odložit po útoku na Paříž; novinář v něm pronikne do skupiny teroristů.

Čtyři snímky sekce pocházejí z Belgie, třeba Úhor natočený v uprchlickém táboře v Calais dřív, než jej objevily televizní štáby, nebo Bílí rytíři mapující skutečnou událost, kdy se humanitární pracovníci zapletli do obchodu s africkými sirotky. A kdo po filmové dávce zatouží po vydechnutí, najde je na výstavě reprodukcí kreseb Andrzeje Wajdy.