Peter Fonda (Palm Springs, 2. ledna 2018)

Peter Fonda (Palm Springs, 2. ledna 2018) | foto: AP

Na Febiofest přijede Peter Fonda, generační idol z Bezstarostné jízdy

  • 1
Letošní Febiofest při slavnostním zahájení 21. března navštíví americký herec Peter Fonda. Držitel dvou Zlatých globů i oscarových nominací, scenárista kultovní Bezstarostné jízdy, v níž si zahrál jednu z hlavních rolí po boku Dennise Hoppera a Jacka Nicholsona, převezme cenu Kristián za přínos filmu.

Devětasedmdesátiletý Fonda vedle Bezstarostné jízdy uvede na Febiofestu i jiné své snímky, například Vězeňské blues či Uleeovo zlato. Navíc uspořádá také veřejnosti přístupnou masterclass, která se koná 22. března. S Fondou cenu při zahájení převezme i Jiřina Bohdalová, na zakončení Bille August. 

Z Francie dorazí herec a režisér Louis Garrel, držitel Césara za výkon ve filmu Pravidelní milenci. Přiveze svou režijní novinku Věrní nevěrní a pravděpodobně také svou manželku, známou modelku Laetitiu Castu, která v ní hraje.

Zahajovacím snímkem 26. Febiofestu se stane Gentleman s pistolí, jejž Robert Redford označil za své poslední herecké vystoupení. V závěru pražské části pak putovní přehlídka promítne životopisné drama vycházející z osudů slavného komediálního dua Laurela a Hardyho s názvem Stan a Ollie.

Z domácí tvorby budí pozornost koprodukční slovensko-český debut režiséra Teodora Kuhna Ostrým nožem, který soutěží v sekci Nová Evropa, jejíž porotě předsedá fotograf Jan Saudek, ale také předpremiéry televizních seriálů Vodník nebo Všechno je jinak.

Stříbrnou pamětní medaili s portrétem Jiřího Menzela, která navazuje na poctu věnovanou Karlu Fialovi, Rudolfu Hrušínskému, Vladimíru Menšíkovi či Jiřímu Kodetovi, převzala již před zahájením Febiofestu režisérova manželka Olga Menzelová. Předprodej vstupenek na festival začíná 8. března.