Iva Janžurová přebírá cenu za Teroristku na Festivalu české filmové komedie. | foto: Festival komedie

Febiofest zahájí Gottův portrét, ceny dostanou Janžurová a Lasica

  • 1
Původně jarní Febiofest začne v novém termínu 18. září slavnostní předpremiérou dokumentu Karel, který je věnován Karlu Gottovi. Kromě data mění pražský prolog festivalu i své hlavní kino, jeho centrem se stává Cinema City Slovanský dům.

V metropoli se bude promítat také v Ponrepu, sále Edison FilmHub a v Kině Pilotů. Regionální ozvěny začnou 22. září v Liberci a skončí 8. října ve Zlíně, mezitím navštíví také České Budějovice, Ostravu, Děčín a Beroun. 

Tým sleduje vývoj zdravotní situace a bezpečnostní opatření, která najdou diváci na festivalovém webu. Nelze pozvat zahraniční hosty, takže připravené profily režisérů Hirokazu Koreedy, Atoma Egoyana a Orena Movermana se  přesouvají na další rok stejně jako Culinary Cinema.

Stále však platí, že čestnou cenu Kristián při zahájení převezmou dvě osobnosti československé kinematografie - Iva Janžurová a Milan Lasica. Hereččin talent připomenou snímky Morgiana, Penzion pro svobodné pány a Ene Bene, slovenský host uvede pohádku Tři veteráni. 

Pražskou část festivalu uzavře 24. září Pravda, který měl premiéru loni v Benátkách a představuje v hlavních rolích Catherine Deneuve, Juliette Binoche nebo Ethana Hawka. Natočil jej Hirokazu Kore-eda. 

Pětici snímků v hlavní soutěži, mezi něž patří i drama Ivana Ostrochovského Služebníci, posoudí režiséři Beata Parkanová, Slávek Horák a Jiří Mádl. Nová soutěž komedií uvede sedm zábavných artových snímků včetně děl Bůh existuje a jmenuje se Petrunie nebo Opičí muž.

Volné vstupenky mohou  zájemci čerpat na základě diváckých akreditací. Zakoupit lze akreditace na 3, 5 nebo 8 dnů. Předprodej a výběr vstupenek je možný od 9. září na pokladnách kina Cinema City Slovanský dům nebo online.