Jiřina Bohdalová

Jiřina Bohdalová | foto:  Dan Materna, MAFRA

VIDEO: Jiřina Bohdalová získá cenu Febiofestu. Jak vzpomíná na Třísku?

  • 6
Herečka Jiřina Bohdalová převezme 21. března při slavnostním zahájení Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest čestnou cenu Kristián za přínos kinematografii. Přiřadí se tak k jejím předešlým nositelům Janu Třískovi či Daniele Kolářové.

Jiřina Bohdalová, která nedávno s režisérem Jiřím Strachem dotočila televizní thriller Klec, oslaví v květnu své osmaosmdesáté narozeniny. Na kontě už má vedle jiných poct čestnou cenu karlovarského filmového festivalu či sošky Českého lva za snímky Nesmrtelná teta a Fany.

V závěru festivalu 28. března dostane Kristiána dánský režisér Bille August, držitel Oscara za snímek Pelle Dobyvatel, ale také dvou Zlatých palem z Cannes, který u nás v roce 1997 natáčel s Liamem Neesonem a Umou Thurmanovou snímek Bídníci. Přiveze i svou novinku Šťastný to muž.

Slavnostní zahájení Febiofestu se odehraje 21. března tradičně v Obecním domě, pražské projekce do 29. března hostí CineStar Anděl i Černý Most, Městská knihovna a Ponrepo, ve kterém se konají veřejné tvůrčí dílny s hosty.

Od 1. do 18. dubna pak bude vybraná část programu Febiofestu cestovat po  regionech.

Letošní ročník nabídne šestnáct sekcí včetně soutěžní Nové Evropy, jejíž porotci se mohou hlásit do 10. února. Panorama ukáže festivalové hity, Central park snímky pro široké publikum, Masters nová díla slavných režisérů a Made In USA nezávislou americkou tvorbu. Nově přibude světová filmová klasika a současná televizní produkce.

Z jednotlivých titulů aspirují na divácké šlágry třeba režisérská verze hororu Vymítač ďábla, dokument od tvůrce Pána prstenů Petera Jacksona Nikdy nezestárnou, americká novinka Kdyby ulice Beale mohla mluvit či film Ralpha Fiennese o tanečníkovi a choreografovi Rudolfu Nurejevovi Bílá vrána.

Pod názvem I ty jsi filmařem se vrací soutěž krátkých amatérských filmů, tentokrát pro jednotlivce a školní týmy, její uzávěrka je 20. února. V prodeji už jsou zvýhodněné divácké akreditace i vstupenky na sekci Culinary Cinema, jež propojí kinematografii s gastronomií mimo jiné u snímku Velká žranice.

Rozhovor s Jiřinou Bohdalovou najdete na videu