Zkrocená hora

Zkrocená hora - Fotografie z filmu Zkrocená hora | foto: Oficiální stránky filmu

Favorit na Oscara? Homosexuální kovbojové

  • 10
Do vyhlášení nejprestižnějších filmových cen Oscar zbývají ještě skoro tři měsíce, ale už nyní se rýsují favorité. Nejvíce šancí bude mít snímek Zkrocená hora.

Zkrocená hora vypráví o homosexuálním vztahu dvou amerických kovboju. Film čínsko-amerického režiséra Ang Leeho byl vyhlášen nejlepším filmem tohoto roku v hlasování Asociace losangeleských filmových kritiků (LAFCA).

Snímek byl oceněn již v září také Zlatým lvem na festivalu v Benátkách  objevil se mezi nejlepšími i v dalších dvou méně významných anketách uplynulého víkendu - v hlasování newyorských kritiků píšících pro onlinová média a mezi desítkou nejlepších filmů podle Amerického filmového institutu (AFI). LAFCA pak označila Leeho i za nejlepšího režiséra.
 
Hoffman jako favorit
Ankety rovněž naznačily, že horkým favoritem na Oscara za nejlepší mužský herecký výkon bude na začátku příštího roku Phillip Seymour Hoffman, který ztvárnil spisovatele Trumana Capoteho ve filmu Capote a kterého ocenili losangeleští i newyorští kritikové. Dan Futterman byl rovněž za film Capote vyznamenán jako nejlepší scénárista, Catherine Keenerová mimo jiné za tento film dostala cenu pro nejlepší herečku ve vedlejší roli.

Stejné ocenění mezi herci patří Williamu Hurtovi za film Dějiny násilí. V názoru na nejlepší herečku v hlavní roli se kritikové obou amerických filmových metropolí rozešli: v Los Angeles byla oceněna Vera Farmigaová za roli drogově závislé ženy v nízkorozpočtovém snímku Down to the Bone, v New Yorku pak Keira Knightleyová za roli ve filmu Pýcha a předsudek.

Také mezi desítkou nejlepších filmů, které vyhlašuje AFI bez stanovení pořadí a bez dalšího ocenění jednotlivých filmových profesí, se objevily Zkrocená hora, Capote a Dějiny násilí.

K dalším patří Mnichov Stevena Spielberga o teroristickém útoku na izraelské sportovce na olympijských hrách v roce 1972, thriller Syriana z prostředí ropného průmyslu i další snímky, které se objevují ve spekulacích na možné Oscary: King Kong, Crash nebo Good Night, and Good Luck (Dobrou noc a hodně štěstí).

,