Režisér Jaroslav Brabec s cenou Elsa (2004) | foto: Václav Pancer, MF DNES

Protesty uspěly, na šéfa katedry kamery FAMU se vypíše nový konkurz

  • 7
Sporné výběrové řízení na pozici vedoucího katedry kamery FAMU, jehož nezávislé přešetření žádala jak většina studentů oboru, tak řada pedagogů filmové fakulty i známých tvůrců včetně režisérů Jiřího Svobody či Olgy Sommerové, bylo prohlášeno za neplatné.

Vedením katedry do konce akademického roku nebo do uzavření nového výběrového řízení byl pověřen její dosavadní šéf Jaroslav Brabec, držitel pěti Českých lvů, který se jako jediný uchazeč zúčastnil již minulého konkurzu; přesto jej komise do funkce nedoporučila. 

Brabec, který je nejnověji podepsán pod režií krimiseriálu Zločiny Velké Prahy, již potvrdil, že se do výběrového řízení přihlásí znovu, pokud složení komise zaručí korektní průběh.

„Výběrová řízení jsou součástí vnitřní samosprávy vysokých škol a není důvod jejich výsledky medializovat,“ reagovala na otázky MF DNES mluvčí FAMU Klaudie Osičková. 

Rektorka AMU Ingeborg Radok Žádná vzkázala po své účasti na zasedání akademického senátu FAMU, kde se spor projednával, že v zájmu zklidnění situace nebude komentovat jednotlivé podněty a dopisy, které k situaci na filmové fakultě dostala. 

„Všichni si přejeme, aby dobře fungující pracoviště s dlouhou a skvělou tradicí umělecké i výzkumné činnosti, jakým je katedra kamery, mohlo nadále co nejlépe plnit své poslání,“ uvedla rektorka AMU.