Z filmu Eurovize | foto: Netflix

RECENZE: Eurovize k smíchu? Skvělý námět se nezdařilo dotáhnout do konce

  • 27
Organizátoři Eurovize se v posledních letech snaží jinak tradiční pěvecké soutěži propůjčit novou a uvolněnější tvář. Pomoct jim s tím pravděpodobně má i herec Will Ferrell a internetová streamovací služba Netflix.

Budou to dva roky, co se populární americký herec a komik proslavený rolí Buddyho ve Vánočním skřítkovi poflakoval po zákulisí Eurovize v Tel Avivu.

Zatímco český zástupce Mikolas Josef trénoval své číslo s písní Lie To Me, čerpal Ferrell tehdy společně s hereckou kolegyní Rachel McAdamsovou inspiraci pro film, jenž minulý pátek uvedla do své nabídky streamovací služba Netflix. V Česku se prezentuje prostým názvem Eurovize, v angličtině je titul o něco delší – Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga.

Islanďan Lars Eriksson (Will Ferrell) zaznamenal Eurovizi poprvé jako malé dítě, těsně po smrti matky. V onom roce zvítězila švédská skupina ABBA a se svým nakažlivým hitem Waterloo mu zahojila bolavou duši. 

Eurovize

55 %

USA, 2020, 123 min

Režie: David Dobkin

Scénář: Will Ferrell, Andrew Steele

Hrají: Will Ferrell, Rachel McAdams, Pierce Brosnan, Ólafur Darri Ólafsson

Streamovací služby: Netflix

Kinobox: 68 %

IMDb: 6.5

Právě tehdy se obyvatel malého islandského přístavu rozhodl, že soutěž jednoho dne vyhraje.

Navzdory tomu, že Island za více než 50 let existence pěveckého klání nikdy neuspěl. Partnerkou mu v té cestě bude letitá kamarádka a platonická láska Sigrit (Rachel McAdamsová), se kterou tvoří místní pěvecké duo Fire Saga.

Námět, který stál v úvodu před tvůrci filmu, má velmi silný komediální, možná až satirický potenciál. Obzvlášť v době, kdy evropské stereotypy a tradice (alespoň prozatím) zůstávají jedněmi z posledních, do kterých se ještě umělci mohou svobodně strefovat. 

Scenáristé Will Ferrell, Andrew Steele a režisér David Dobkin (Nesvatbovi) se toho bohužel rozhodli využít jen napůl a nakonec zcela přiznaně slouží image Eurovize, která koneckonců musela svolit k využití všech oficiálních grafik i názvů.

Radost přináší zejména vypointované gagy, excelentní komediální výkon Dana Stevense v roli ruské popové hvězdy Alexandra Lemtova a snahy vesměs angloamerických protagonistů hovořit s příslušným přízvukem. Proč? Protože to už možná brzy nebude dovoleno.

Trailer k filmu Eurovize: