RECENZE: Equalizer 2 je kazatel s flintou, kterému chybí čas na akci

  • 3
Čtyři roky po filmu Equalizer přichází do kin druhý díl. Denzel Washington v titulní roli opět koná dobro se zbraní v ruce, ale navíc vychovává a káže.

První příběh bývalého elitního agenta, který soukromě pokračuje ve válce proti zlu i poté, co se nechal prohlásit za mrtvého, utržil celosvětově dvě stě milionů dolarů. Equalizer 2 už vydělal polovinu jen z amerických kin, takže minulou částku z ostatních trhů jistě dorovná a nic nebrání případným pokračováním, dokud bude Denzel Washington zvládat akci na stejné úrovni jako nyní v třiašedesáti.

Ovšem pouze vděčný koncept záhadného samotáře, odvozený od seriálu z 80. let, ještě nezaručí kvalitní filmy, přesněji kvalitní detektivky. Jmenovitě Equalizer 2 nechá hrdinu páchat okrajové dobré skutky hodinu, než rozpoutá hlavní bitvu; minule v ní řádila ruská mafie, nyní stopy zahlazuje jistá „agentura“, což jako každá krimi bez vášně založená na neosobních profesionálech přináší modelovou nudu.

Také se tu od počátku ohlašuje blížící se bouře, která ve finále nabídne pěkné dějiště v podobě vylidněného města duchů, ve kterém se vyznamenal zejména zvukař; zato digitální vlnobití strachu nenažene.

Equalizer 2

55 %

USA, 2018, 121 min

Režie: Antoine Fuqua

Scénář: Richard Wenk

Hrají: Denzel Washington, Pedro Pascal, Bill Pullman, Melissa Leo, Ashton Sanders, Orson Bean, Sakina Jaffrey, Jonathan Scarfe, Lexie Roth, Andrei Arlovski, Patty O'Neil, Dj Nino Carta, Manny Famolare, Rhys Olivia Cote

Streamovací služby: HBO Max (CZ zvuk, titulky), Netflix

Kinobox: 68 %

IMDb: 6.7

Hlavně však i druhý Equalizer zkouší povýšit akční žánr na psychologický portrét, čímž mu ubližuje. Hrdina charitativně zasahuje do osudů pasažérů svého taxikářského vozu, pomáhá sousedům od muslimky po černošského výrostka s malířským talentem, jemuž hrozí pád do podsvětí, zachrání tu dítě, tu slečnu, nabízí doporučenou četbu v čele s knihou afroamerického autora Ta-Nehisi Coatese Mezi světem a mnou, oprašuje svou minulost a vede kázání o mravních kategoriích či podstatě mužství. 

Tudíž na pořádnou akci, kromě pár ran a jedné honičky aut, mu ani v dvouhodinové délce nezbývá moc času, z něhož režisér Antoine Fuqua ještě ukrajuje manýrou obrazových nálad. Washington sice pořád umí, ale Equalizer 2 mu v tom brání.