Seriál Koruna kraloval cenám Emmy, bodovala i Gillian Andersonová

  • 19
Seriál o anglické královské rodině Koruna ovládl v noci na pondělí udílení televizních cen Emmy. Vedle trofejí za nejlepší drama, scénář a režii si připsal herecká vítězství včetně Gillian Andersonové v roli britské expremiérky Margaret Thatcherové. Mezi komediemi vyhrál Ted Lasso.

Andersonová si tak přidala do sbírky další Emmy vedle sošky, kterou už má za postavu agentky Scullyové v seriálu Akta X. Ve vedlejších rolích  Koruny spolu s ní triumfoval Tobias Menzies, představitel prince Philipa. 

V hlavních rolích se za tým favorizované Koruny prosadili podle očekávání Olivia Colmanová coby královna Alžběta II. a Josh O’Connor, který ztvárnil prince Charlese. Oba se zmínili o svých zemřelých blízcích.

Mezi herci v komediálních sériích vyhráli Justin Sudeikis, který v titulní roli díla Ted Lasso představuje fotbalového trenéra, a Jean Smartová z pořadu Hacks, líčícího půtky mezi postarší hvězdou a mladou scenáristkou.

Smartové, která vzpomněla na nedávno zesnulého manžela, se tleskalo vestoje. Sudeikis děkoval svým kolegům, k nim patří také Hannah Waddinghamová oceněná za vedlejší roli. 

Julianne Nicholsonová a Evan Peters mají herecké ceny ve vedlejších rolích za minisérii Mare z Easttownu, za kterou si poctu odnesla i představitelka hlavní hrdinky Kate Winsletová. Nejlepší minisérií se stal Dámský gambit.

Během ceremoniálu, jejž zahájil muzikálový výstup, se vzpomínalo na zesnulé herce od Michaela K. Williamse  po Norma Macdonalda. Kvůli pandemii se ceremoniál navzdory chladnému počasí konal venku ve stanu, pozvání dostalo méně lidí a museli prokázat svou bezinfekčnost.