RECENZE: Oloupíš hvězdu, staneš se hvězdou. Role pro hrdinku z Pottera

  • 4
Na premiérovém přírůstku našich kin s krkolomným názvem Bling Ring: Jako VIPky jsou nejzajímavější tři jména. Jednak režisérka a scenáristka Sofia Coppola, jednak herečka Emma Watsonová, jež v roli teenagerky posedlé módními ikonami dala definitivně sbohem Hermioně z Harryho Pottera.

Bling Ring: Jako VIPky

50 %

Režie a scénář: Sofia Coppola

USA, 2013, 90 min

Kinobox: 54 %

IMDb: 5.6

A v neposlední řadě opravdové celebrity jako Paris Hiltonová, které si tu letmo "zahrají" samy sebe, oběti teenagerovských snů.

Snímek totiž vychází ze skutečné série loupeží v sídlech hvězd, kterou měla na svědomí parta spolužáků. Vesměs zhýčkaných dětí, jež odliší Pradu od Gucciho jistěji než vodík od sodíku, krádež pro ně není zločin, nýbrž adrenalin a fotkami v ukořistěných róbách či špercích se chlubí na internetu, neboť vyznávají krédo generace "Chci vypadat sexy, ne zoufale".

Bohužel film podává pouhý popis krimipřípadu včetně interview s nejpokrytečtější ze zlodějek, ostatně scénář vznikl podle článku ve Vanity Fair.

Bling Ring: Jako VIPky

Tři čtvrtiny času trvá jeden velký monotónní večírek, přímo v sídle vykradené hvězdy nebo poté, co školáci lup zpeněží. A poslouchat přes hodinu kolovrátek "Páni, kabelky od Chanela, hustý!" se opravdu nedá.

Nosnější prvek ve finále se zase otře o moralitu: oloupíš-li hollywoodskou hvězdu, sám se staneš hvězdou, zvláště když tě k televizním štábům před soudní budovou strká karikatura vlastní matky.

Od režisérky půvabného díla Ztraceno v překladu by zkrátka člověk čekal víc nežli přehlídku milionářských značek a naivní bezstarostnosti, z níž si zapamatuje jen dvě podružnosti. Že bývalé Hermioně hříšnost sluší a že Paris Hiltonová nechává klíč pod rohožkou. Zbytek včetně názvu vyprchá.