Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Eastwood při Oscarech sestřelil Letce

  5:56
Film Letec naplnil roli favorita a získal nejvíc Oscarů na jejich 77. slavnostním udílení v Kodak Theatre v Los Angeles. Má celkem pět cen. Titulem nejlepší film roku se však pyšní Million Dolar Baby, který dostal čtyři sošky.
Freeman - Blanchettová - Swanková - Foxx

Freeman - Blanchettová - Swanková - Foxx - Herci (zleva) Morgan Freeman, Cate Blanchettová, Hillary Swanková a Jamie Foxx pózují se svými cenami, 77. udílení Oscarů, Kodak Theatre Los Angeles. (28. února 2005) | foto: Reuters

O jediném Oscarovi bylo rozhodnuto dopředu. Na slavnostním večeru ho za celoživotní dílo převzal režisér Sidney Lumet, který vytvořil snímky jako Dvanáct rozhněvaných mužů, Pahorek, Racek a Serpico. - více zde

Letec postupně v průběhu večera získal pět cen za výpravu, kameru, kostýmy a střih. Cate Blanchettová se stala nejlepší herečkou ve vedlejší roli.

Jedenáckrát nominovaný snímek si brousil zuby i na dvě nejprestižnější kategorie - režii a film. Další sošky však už nedostal. Naopak se radovali tvůrci "jen" sedmkrát nominovaného filmu Million Dollar Baby. - čtěte Vítězové a poražení oscarové noci ZDE

Milionový příběh boxerky
Oscara za režii příběhu z boxerského prostředí dostal Clint Eastwood, který tak prodloužil čekání Martina Scorseseho. Hollywoodská legenda dosud režisérského Oscara nezískala a za Letce mu ho mnozí přáli.

"Jsem šťastný, že tu můžu být, pracovat a vidět Sidneyho Lumeta, kterému je osmdesát. Já jsem oproti němu kluk. Musím toho ještě hodně udělat," řekl publiku čtyřiasedmdesátiletý Eastwood, který složil poklonu i přítomné matce. "V jejích šestadevadesáti jí děkuju za geny," vtipkoval.

Pro Eastwooda je to po westernu Nesmiřitelní, dramatu Tajemná řeka a ceně za celoživotní dílo už čtvrtý oscarový úspěch. Příběh číšnice, která se chce boxerskou profesí vymanit z bídy, do této chvíle vydělal přes 60 milionů dolarů, více než dvojnásobek nákladů.

Nejlepší herci - Swanková a Foxx
Ceněné sošky se za Million Dollar Baby konečně dočkal Morgan Freeman, nominovaný už počtvrté. Cenu dostal za vedlejší roli. V hlavní excelovala Hillary Swanková, která se také těší z Oscara, už druhého ve své kariéře.

V kategorii nejlepší herec aspiroval na vítězství Leonardo DiCaprio za roli excentrického boháče a "letce" Howarda Hughese. Podle očekávání však vyhrál Jamie Foxx, který skvěle ztvárnil zpěváka Raye Charlese. Navíc měl šanci si odnést Oscara za vedlejší roli ve filmu Collateral.

Foxx se zároveň postaral o nejdojemnější moment večera, když vzpomínal na svou babičku, která byla jeho první učitelkou herectví. "Nemůžu se dočkat, až půjdu spát, protože si máme o čem povídat," řekl herec, zatímco se mu v očích objevily slzy.

Uspěli Úžasňákoví i Hlas moře
Za nejlepší animovaný film vybrala americká akademie snímek Úžasňákovi. Příběh o rodině superhrdinů tak oplatil porážku druhému dílu Shreka, který v kinech vydělal 919 milionů dolarů, zhruba o třetinu víc než Úžasňákovi. Ti si navíc odnesli Oscara za nejlepší zvukovou režii.

Mezi neanglicky mluvenými díly uspěl španělský film Hlas moře (Mar adentro), favorizovaný po získu Zlatého glóbu. Popisuje skutečný příběh tělesně postiženého muže, který by rád ukončil svůj život.

"Tento film je o muži, který navzdory své touze po smrti kolem sebe šíří spoustu světla. Proto část ceny patří i jemu, ať už je kdekoliv," prohlásil režisér Alejandro Amenabar.

Země nezemě má jen jednu cenu
Ve dvou hudeních kategoriích si ceny rozdělily snímky Motocyklové deníky a Země nezemě. Prvně jmenovaný film, převyprávěný deník mladého revolucionáře Che Guevary, dostal Oscara za nejlepší píseň Al Otro Lado Del Rio, kterou během večera naživo předvedli kytarista Carlos Santana a zpívající herec Antonio Banderas.

Hledání Země nezemě, adaptace příběhu J. M. Barrieho, patřila se sedmi nominacemi také k favoritům, ale nakonec se musela spokojit jen se soškou za nejlepší hudbu k filmu.

O jednoho Oscara lépe dopadl film Ray, který si kromě ceny pro Jamieho Foxxe připsal i sošku za nejlepší zvukový záznam. Další z favoritů - nízkorozpočtová Bokovka - dostala Oscara za nejlepší adaptovaný scénář. Nejlepší originální scénář vytvořil Charlie Kaufman s kolegy pro film Věčný svit neposkvrněné mysli.

Klidný komik a malina pro Bushe
Oscarovým ceremoniálem provázel diskutabilní komik Chris Rock, který však jakoby si chtěl napravit reputaci a svým vtipům obrousil hroty, takže nebylo potřeba použít zpoždění přímého přenosu. - čtěte Oscaři: zkrocený komik a krátké děkovačky ZDE

K Oscarům patří i "anticeny" v podobě Zlatých malin určených nejhorším filmovým počinům. Letošními vítězi se stali americký prezident George Bush za své výstupy v Mooreově dokumentu Fahrenheit 9/11 a herečka Halle Berryová. Ta si pro ceny dokonce přišla osobně a zahrála úsměvný děkovný výstup jako by dostávala Oscara. - čtěte Bush dostal cenu pro nejhoršího herce ZDE

O víkendu se ve stínu Oscarů udílely také francouzské filmové ceny César, které skončily překvapením. Nejlepším filmem roku se stal snímek L'Esquive (Úskok) o dospívajících z chudého pařížského předměstí. Favorité, filmy Dlouhá zásnubní neděle a Slavíci v kleci, se musely spokojit s Césary v méně významných kategoriích. - čtěte Filmoví Césaři mají překvapivého vítěze ZDE

ANKETA
Je pro vás Oscar zárukou kvality oceněného filmu? - hlasujte ZDE

Empatická a otevřená, hodnotí první dámu autorka dokumentu Šorelová

  • Nejčtenější

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, po čtyřech letech v umělém spánku

21. dubna 2024

Ve věku 84 let zemřel herec, režisér, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Informaci potvrdil ředitel...

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Larry je mrtvý. Tvůrci Simpsonových nechali po 35 letech zemřít štamgasta od Vočka

24. dubna 2024  8:35

Zarytí fanoušci seriálu Simpsonovi smutní. Tvůrci totiž nechali zemřít jednu z postav, která byla...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

Letní slavnosti staré hudby budou snít. Uvedou i portugalské fado

24. dubna 2024  17:10

Festival Letní slavnosti staré hudby, jenž tradičně obohacuje nabídku klasické hudby v prázdninové...

Kapela je fajn, ale teď mi vyhovuje jít s vlastní kůží na trh, říká Petr Kolář

24. dubna 2024

Premium Na základě posluchačského zájmu o sérii koncertů Tajný místa vydal zpěvák Petr Kolář stejnojmenné...

Kdo je Český hrdina? Důchodce, co kácí stromy na trať? ptá se Dočolomanský

24. dubna 2024  11:23

Příběh důchodce Jaromíra Baldy, který před sedmi lety způsobil dvě železniční havárie, aby ve...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...