Dustin Hoffman (vlevo) a Tom Cruise ve filmu Rain Man

Dustin Hoffman (vlevo) a Tom Cruise ve filmu Rain Man | foto: Profimedia.cz

Kabriolet z Rain Mana stál tři miliony korun, piano z Casablanky devět

  • 0
Fanoušci filmových rekvizit vyrazili na předvánoční nákupy. V nabídce aukčních síní byl kabriolet, který řídil v Rain Manovi Tom Cruise, i piano ze snímku Casablanca. Auto se nakonec prodalo za více než 170 tisíc dolarů, tedy 3,3 milionu korun. Hudební nástroj stál nového majitele půl milionu dolarů, což je asi 9,7 milionu korun.

Podle agentury DPA byl béžový Buick Roadmaster, kerý prodával aukční dům Heritage v texaském Dallasu, z roku 1949. Vůz s červenými koženými sedadly se stal jedním z vozidel, které režisér Barry Lewinson v roce 1988 použil při natáčení.

Buick z filmu Rain Man

Americká filmová akademie snímek v roce 1989 ocenila čtyřmi Oscary, mimo jiné pro nejlepší film a režii. Cenu pro nejlepšího herce v hlavní roli dostal Dustin Hoffman za ztvárnění Raymonda, autistického bratra Cruiseova hrdiny Charlieho Babbitta.

Cena piana nakonc zůstala za očekáváním aukční síně Sotheby's, která předpokládala výnos mezi 800 tisíci až 1,2 milionu dolarů. Nástroj se objevuje v retrospektivní scéně z Paříže. Hraje na něj herec Dooley Wilson, jenž ve filmu ztvárnil postavu Sama. Jeho podání skladby As Time Goes By přitom naslouchá Humphrey Bogart  v roli Ricka a Ingrid Bergmanová v roli Ilsy.

Diváci ale ve filmu slyší zvuk úplně jiného piana, na něž opodál hrál jiný hráč. Wilson byl trumpetista, ne pianista. "Hru tak jenom napodobuje," podotkl David Redden z aukční síně Sotheby`s.

Trh

Trh s hollywoodskými suvenýry v posledních letech zaznamenává rozmach. Bílé šaty, které na sobě měla Marilyn Monroeová ve filmu Slaměný vdovec z roku 1955, se například předloni prodaly za rekordních 5,6 milionu dolar. Modré šaty Judy Garlandové ze snímku Čaroděj ze země Oz z roku 1939 se pak letos v listopadu vydražily za 480 tisíc dolarů.

Nástroj se neprodával poprvé. V roce 1988 si ho pořídil japonský kupec za 154 tisíc dolarů. Nyní se omšelé, na zeleno natřené piano do aukční síně vrátilo. Je menší než běžná piana. Má 58 kláves, což je o 30 méně, než je obvyklé. "Je to kavárenské piano. Je navržené tak, aby se dalo snadno přemisťovat od jednoho stolu ke druhému," řekl deníku The New York Times Redden. Hudebník se díky tomu mohl po kavárně pohybovat podobně jako třeba houslista.

Casablanca je považována za jeden z klenotů světové kinematografie. Hvězdně obsazené milostné drama odehrávající se ve válečných kulisách natočil americký režisér maďarského původu Michael Curtiz. Třemi Oscary ověnčený film měl premiéru před více než 70 lety, 26. listopadu 1942 v New Yorku.

Humphrey Bogart a Ingrid Bergmanová ve filmu Casablanca

Příběh romantického melodramatu se odehrává v roce 1941 v marocké Casablance, která tehdy spadala pod správu vichistické Francie, a do níž mířily tisíce uprchlíků toužících získat na cestu do Ameriky víza. Bogart hraje vlastníka kavárny, jenž překoná svou hrdost a pomůže uprchnout své dávné lásce a jejímu muži před nacisty.

,