Žokej Josef Váňa při natáčení dokumentu Váňa

Žokej Josef Váňa při natáčení dokumentu Váňa | foto: 2media

Jezdil jsem na kravách, prasatech i kozách, prozradí Váňa v dokumentu

  • 8
V říjnu oslaví šedesáté narozeniny. V těle měl přeraženou snad každou kost, a přesto se dál trénuje a připravuje se na další Velkou pardubickou. Vyhrál ji už osmkrát. Josef Váňa. Legenda, která se od 6. září představí i v českých kinech.

Režisér Jakub Wagner "pronásledoval" žokeje více než rok. Společně s ním urazil na 160 tisíc kilometrů nejen po českých závodištích, ale nahlédl také na trh s koňmi v zahraničí. Naopak Váňa se podíval tam, kam léta nezavítal. "Dostal jsem se do míst, kam už jsem nevěřil, že se ještě vrátím, například na Praděd, kde jsem potkal kamarády z Horské služby," zavzpomínal si Váňa s filmaři.

Natáčení dokumentu Váňa

Legenda dostihového sportu, která se do kroniky zapsala nejen svými vlastními triumfy, ale i soustavnou trenérskou prací, se v celovečerním portrétu ohlíží za svou kariérou. Přiznává, že koně nejsou jedinými zvířaty, která si uměl osedlat. "Jezdil jsem na kozách, kravách, ale i na prasatech," prozrazuje na sebe závodník, jemuž se na jaře letošního roku pořádně zkomplikoval život, když ho zalehl kůň při tréninkové vyjížďce (Váňovo zranění si připomeňte zde).

Zlomená stehenní kost ovšem není jediné zranění, o němž se Váňa v dokumentu rozpovídal. Vyjmenoval je téměř všechna, přičemž nezapomněl zmínit to nejvážnější z Baden-Badenu (1994). Tehdy utrpěl těžký otřes mozku, mnohočetné zlomeniny žeber a pánve a zhmožděniny hrudníku. Navíc se mu odtržená část levé plíce přilepila na srdce, které mu v sanitce při převozu do nemocnice přestalo tlouct.

Váňa svůj první dostih absolvoval v roce 1979 na klisně Kalině, s níž také poprvé zvítězil. O šest let později se poprvé postavil na start Velké pardubické, tenkrát s Paramonem dojel na druhém místě. Prvního vítězství ve Velké pardubické se dočkal v roce 1987 v sedle Železníka, jenž s ním do zlatého cíle doběhl ještě třikrát (1988, 1989 a naposledy i přes pád na Poplerově skoku v roce 1991).

Páté vítězství si připsal v sedle Vronského v roce 1997, šesté, sedmé a osmé v sedle Tiumena v letech 2009, 2010 a 2011. 

Žokej Josef Váňa při premiéře klipu k písni V nedohledné dálce cíl, která doprovází dokument Váňa. Na snímku také Michael Kocáb (zpěv) a Michal Horáček (text).

Žokej Josef Váňa vybírá, ve kterém dresu se bude fotit na plakát k chystanému dokumentu věnovanému právě jemu (23. července 2012).

"Josef Váňa? To je člověk, který v závodě spadne z koně, dohoní ho, nasedne na něj a vyhraje," popsal při představení filmového klipu V nedohledné dálce cíl producent Kryštof Šafer hlavního hrdinu svého dokumentu. Váňa si za dvacet let v sedle připsal 628 startů, z toho 182 vítězných. A nejen o nich se dozvíte mnohem víc v září v českých kinech.