Z dokumentu František | foto: Discovery

Pražské studio se podílelo na filmovém portrétu papeže Františka

  • 0
Tuzemské studio PFX se podílelo na filmu František, v originále Francesco, jehož premiéru odvysílají 5. dubna stanice Discovery Channel a TLC. Následně bude mít celovečerní dokument věnovaný osobnosti současného papeže několik repríz.

Portrét, který vezme diváky na cestu kolem světa a v němž se vedle titulního hrdiny objeví rovněž jeho předchůdce papež Benedikt XVI., natočil v americko-české produkci režisér ruského původu Jevgenyj Afinejevskyj, který byl za svůj dokument o protestech ukrajinských občanů Zima v ohni nominovaný na Oscara.

„Velmi si vážíme možnosti podílet se na tak inspirativním projektu. S režisérem Afinejevským spolupracujeme už podruhé a jsme hrdí, že se film s celosvětovým významem i dosahem vyráběl z velké části v našem studiu na pražském Barrandově,“ uvedl Tomáš Srovnal z postprodukčního studia PFX, které se věnuje hraným, dokumentárním, televizním, animovaným a reklamním projektům.

Tvůrci slibují „nebývalý přístup“ k papeži Františkovi, intimní pohled na něj, ale také na problémy současného světa, jimiž se zabývá a k nimž patří třeba změna klimatu, migrace a uprchlíci, postavení žen, sexuální zneužívání a pandemie. 

Snímek též zaznamenal svědectví papežova synovce Josého Ignacia Bergoglia, aktivisty za oběti sexuálního zneužívání Juana Carlose Cruze nebo Normy Pimentelové, obhájkyně uprchlíků.

O papeži Františkovi a jeho cestě do Vatikánu vzniklo již několik dokumentů, navíc má i své hrané alter ego v seriálu Dva papežové, kde jej představuje Jonathan Pryce.