Vězni v Sachsenhausenu

Vězni v Sachsenhausenu | foto: Post Bellum

Trilogii o bojovnících proti fašismu uzavře stoletá partyzánka

  • 2
Trilogie Olivera Maliny Morgensterna o bojovnících proti fašismu se uzavírá. Po dokumentech Bojovníci od Sokolova – deníček spojařky a Bojovníci ze Západní a Východní fronty – deníček RAF odvysílá ČT2 v neděli premiéru díla Bojovníci v odboji a ilegalitě – vzpomínky partyzánky.

V někdejším koncentračním táboře Sachsenhausen, kde byli vězněni vysokoškolští studenti po demonstracích za zastřeleného Jana Opletala, tvůrci hovořili s pamětníkem Ladislavem Bémem. 

V Rakousku navštívili Mauthausen, v Praze mučírnu gestapa zvanou Pečkárna nebo věznici pro děti odbojářů popravených za heydrichiády, kterou prošla i tehdy tříletá Alena Staňková. Pamětníky, jejich potomky či historiky zpovídali filmaři rovněž v internačních táborech Svatobořice a Lutín.

Vězni v Sachsenhausenu

„Mimo jiné se nám podařilo natáčet se stoletou Boženou Kopcovou, jednou z posledních žijících partyzánek na Vysočině,“ upozorňuje Malina. Z jiných méně známých příběhů odboje režisér zmiňuje Operaci Spelter, krycí název pro výsadek z Anglie, kdy za pomoc parašutistům zaplatili svými životy lidé v Boňově, Jaroměřicích nad Rokytnou a okolí.

Vzpomene též popravy řídícího učitele Josefa Štefana, školního inspektora Oldřicha Štěrby a na samém konci války pěti chlapců z Boršic u Blatnice. „V neposlední řadě poukazujeme na zrádce a konfidenty gestapa, z nichž mnozí nebyli nikdy dopadeni a potrestáni,“ dodává Malina.